1.042
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen houden van grote klankkasten

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de aantrekkingskracht van een lage stem

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Even een zin die zo algemeen is dat hij bijna niet kan kloppen, maar ik beloof dat ik hem daarna zal nuanceren. Vrouwen vinden mannen met een lage stem aantrekkelijker. Mannen vinden vrouwen met een hoge heldere stem het leukst. Nu nog even niet meteen aankomen met de Marlène Dietrich stem of met Jan Smit of een andere vermaarde castrato. Laat me eerst maar even het onderzoek beschrijven waardoor ik vandaag geïnspireerd werd.

In de dierenwereld is het meerdere malen aangetoond. Zoogdieren en vogels reageren sterk op stemkwaliteit en hoogte of laagte ervan. De lage grom van mannelijke zoogdieren wordt in verband gebracht met kracht en het dier dat dat produceert is dus een prima leverancier van zaad (gezondere nakomelingen) en goede beschermer tijdens de periode tot het kind geboren wordt (en hopelijk nog wat langer voor de romantici onder ons).

Hoe gaat het in zijn werk en klopt het voor mensen ook? Aan de hand van hoogte of laagte van een stem en een aantal andere kwaliteiten kan degene die luistert zich het lichaam voorstellen. Lagere stem betekent een grotere klankkast en langere stembanden (en dus een groter lichaam) en volgens de evolutiedeskundigen hebben vrouwen nu eenmaal een voorkeur voor lange mannen met stevige kaken. De lage stem staat dus voor meer dan alleen geluid.

In het onderzoek werd een bandopname van een man en een vrouw gebruikt en die kon door de onderzoekers zo afgedraaid worden dat het laag of hoog klonk. De mannen en vrouwen reageerden precies zoals hierboven beschreven: Vrouwen stelden zich een forse gespierde man voor bij de lage stem en vonden die aantrekkelijker dan iemand met hoge stem. En bij mannen was het andersom, die meenden dat bij een hoge vrouwenstem een slanke kleine vrouw hoort. Niet onmiddellijk zeggen dat het wel heel stereotiep is. De natuur werkt zo. Vrouwen vonden overigens zware stemmen in het algemeen nog prettiger als het strottenhoofd niet volledig werd afgesloten en er wat meer lucht passeerde waardoor het geluid harmonieuzer werd. Kan hij misschien nog iets zingen bij het open haardvuur.

In de echte wereld zijn er zoveel factoren die onze voorkeuren bepalen. Dus maak je geen zorgen. Maar het is goed dat die evolutiedeskundigen ons altijd weer kunnen laten zien dat onder alles ook oude eigenschappen zitten die in de menselijke ontwikkeling grote voordelen hadden bij het overleden en daarom sterker in ons genenpakket beland zijn dan andere. Die spelen altijd nog mee bij onze keuzes. Trouwens als je Barry White leuk vind, dan hoef je je er niet voor te schamen hoor.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Pas op voor vrienden van vrienden 

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)