Laatste update 21:23
1.702
15

PvdA-fractievoorzitter Rotterdam

Vrouwen in de politiek: Deze tijd vraagt om krachtvrouwen

Wij zijn het vanuit onze positie verschuldigd om af en toe onze high heels in het zand te zetten en ons hard te maken voor meer vrouwen aan de top

Vrouwen en politiek blijkt niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. In de Nederlandse politiek zijn vrouwen slecht vertegenwoordigd. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 staan voor de PvdA in de twee grootste steden vrouwen aan het roer. In aanloop naar de verkiezingen schrijven PvdA-lijsttrekkers Barbara Kathmann (Rotterdam) en Marjolein Moorman (lAmsterdam) wekelijks een brief over hun perikelen als vrouw in de politiek.

Hai Marjolein,

Of ik er wel eens last van heb dat ik als vrouw in de politiek anders word benaderd dan mannen? Constant! Los van dat velen medelijden hebben met manlief die “door mijn werklust wel erg veel op z’n bordje krijgt” zijn er ook nog eens journalisten die je willen doorzagen over “hoe je alle ballen in de lucht houdt.” En dat terwijl je staat te popelen om je visie te geven op de verduurzaming van de woningvoorraad in Rotterdam of een beter rekenmodel hebt voor de kwijtschelding afvalstoffenheffing.

Vrouwen
Gerda Eeuwijk | Foto: Twitter/Gemeenteraad010

Onlangs is een collega raadslid overleden*. Een ware vriendin voor alle vrouwen in de Rotterdamse politiek en daarbuiten. De coolste feministe die ik in politieke kringen ken. Vooral omdat ze wel feministe was, maar de term veel te zijig vond. Ze eiste gewoon haar plekkie op en vond dat alle vrouwen dat moeten doen! Zij heeft de feministe in mij wakker geschud. Volgens haar zijn wij vanuit onze positie het aan alle vrouwen om ons heen verschuldigd om af en toe je high heels in het zand te zetten en je hard te maken voor meer vrouwen aan de top en gelijke behandeling. Ook opende ze de ogen van menig vrouw om haar heen, die twijfelde aan haar eigen kunnen, voor de mogelijkheden die zij wél zag. Ook aan mijn arm trok ze regelmatig. Op menig event duwde ze me letterlijk in de lokale spotlights, omdat ze vond dat er weer te veel mannen waren die zichzelf naar voren drongen. “Dat doen ze, moet je je niet druk om maken, maar wel jezelf ertussen zetten.” We deelden niet eens dezelfde politieke kleur, maar ze vond het nodig voor alle vrouwen, zodat we onszelf meer terugzien.

Ze heeft me ook geleerd dat alle vrouwen rolmodellen zijn voor andere vrouwen. Ik ben me daar nooit zo bewust van geweest. Ik als rolmodel? Hahaha… Ook ik eis gewoon mijn plekkie op, omdat ik vind dat er voor iedereen, ongeacht wat dan ook, een plek moet zijn. Vervolgens moeten we gelijk beoordeeld worden op wie we van binnen zijn.

Na haar overlijden heb ik veel nagedacht over waar ze voor stond, over mijn positie als rolmodel en empowerment van vrouwen. Deze tijd vraagt om krachtvrouwen. En als ik ook maar even de mogelijkheid heb, zal ik een krachtvrouw in de lokale spotlights zetten. Daarom ben ik met Lilliane Ploumen binnenkort op TopVrouwenTour in Rotterdam.

Ben bang van niet… maar mocht je tijd hebben?

De komende weken zal ik, met mijn collega raadslid in het achterhoofd, vaker aan journalisten voorleggen of ze hun setje vragen over “ballen hooghouden” of “manlief die het al dan niet trekt” ook zouden stellen aan mijn mannelijke collega’s! #girlpower

Groet,
Barbara

*Gerda Eeuwijk D66

Geef een reactie

Laatste reacties (15)