3.296
40

Dichter, schrijver en columnist

Johanna Geels is dichter, schrijver en columnist bij o.a uitgeverij Marmer en HP/DeTijd. Zij schreef drie dichtbundels: Tuig, 2008, Detox, 2010 en Wildberichten, 2014. Tuig werd genomineerd voor de C.Buddingh’-prijs. Najaar 2014 verschijnt een selectie van haar columns bij uitgeverij Marmer.

Vrouwen, in naam der wetenschap, be a bitch!

Mannen zijn primitieve wezens die hun driften achterna rennen en vrouwen zijn veel te goed voor deze wereld

Tussen al het heftige nieuws van afgelopen tijd door, het verdwenen vliegtuig, de gemeenteraadsverkiezingen, Obama die als eerste het vierde seizoen van Game of Thrones te zien krijgt, Wilders zijn vuilspuiterij, viel één bericht mij speciaal op. Er werd in de (social) media weinig aandacht aan besteed, maar het bleef lang in mijn hoofd drammen.

Het ging om het volgende: Onderzoekers van de universiteit in Chicago hebben ontdekt dat het humeur of de gezondheidstoestand van een man van grote invloed is op het welslagen van een huwelijk.

Zonnetje in huis
Ja, dûh, dacht ik verbaasd, het lijkt mij evident dat het humeur of de gezondheidstoestand van mannen en vrouwen van grote invloed is op een relatie. Maar wat blijkt, en nu komt het, voor vrouwen geldt dit dus helemaal niet! Onze relatie wordt er geen centimeter beter van als wij het zonnetje in huis zijn. Het maakt volgens de onderzoeksresultaten voor het aantal conflicten in een huwelijk geen barst uit hoe een vrouw zich voelt. Zij kan elke ochtend stralend naast manlief wakker worden, hem koffie en versgeperste jus’d ‘orange op bed brengen, er de krant bij doen, een dikke sigaar, een hoer, de Playboy, whatever, het levert haar niets op. Dus ladies, hou maar op, het heeft geen zin. Als je man wakker wordt met een rothumeur, een verkoudheid, psychische jeuk, anuskramp of andere ongemakken, is het gedaan met de rust in huis en kunnen wij vrouwen enkel nog dweilen. Met de kraan open welteverstaan.

Gods gift for men
In gedachten gingen mijn vriendinnen en ik onze vorige relaties langs. Dat waren er nog best veel. Terwijl wij helemaal geen lastige vrouwen zijn. Sterker, je kunt ons overal midden in de nacht voor wakker maken. Een goed gesprek, seks, een patatje kapsalon, een voetreis naar Lapland, een pornofilm, potje pijpen, schaken, huizen kraken, stiekem naakt zwemmen in een bewaakt buitenzwembad, you name it. Wij houden van onszelf, het leven, zien er hartstikke leuk uit en gaan als het moet voor onze geliefden, kinderen en familie door het vuur. Eigenlijk zijn wij Gods gift for men.

Maak het leuk!
Nu blijkt dus dat wij, ondanks onze tomeloze inzet, er niets aan kunnen doen, aan al die mislukte relaties. En dat is fijn. Het bewijst wat ik al jaren wist. Mannen zijn primitieve wezens die hun driften achterna rennen en vrouwen zijn veel te goed voor deze wereld. Mooi dat dit eens onderzocht werd. Tijd voor harde maatregelen. Vrouwen, neem een minnaar, of nee, wacht, neem er drie, stop met het strijken van zijn blousen, het koken van zijn lievelingshapjes en kies voor uzelve! Weg met het slachtofferschap, dat eeuwige zorgen voor, het wachten op complimentjes, een lief gebaar, het is toch allemaal onzin.

Wij hebben slechts invloed op ons eigen leven. Meer is het niet en wordt het niet. Dat weten we nu. En in ons hart wisten we dit altijd al. Dus, kom op dames. Druk op start. Maak het  leuk. Doe alleen nog waar je zelf zin in hebt. Wees een godin voor de wereld, de beste moeder op aard, maar een bitch voor je geliefde. In de naam der wetenschap. Amen.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)