7.038
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen met brede heupen hebben vaker ‘one-night stands’

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het seksuele gedrag van breed-geheupte vrouwen

Vrouwen met bredere heupen hebben vaker seks dan die met smalle heupen. Je zult ongetwijfeld bij jezelf denken: daar heb je weer zo’n mal onderzoek van een stel kerels die volkomen verknipt zijn door hun mateloze interesse in seks. Ik moet echter zeggen dat ik dit onderzoek wel een heel interessant verhaal vind opleveren.

Voor het onderzoek werden 148 vrouwen tussen de 18 en 26 gevraagd mee te doen. Ze hadden allemaal eerder seks gehad (maagden waren bij dit onderzoek niet gewenst). De heupen van de dames werden grondig gemeten: omvang op verschillende punten en hoe breed ze ter hoogte van het hoge botpuntje in de heup zijn. Verder werd een aantal impliciete vragen aan hen gesteld: op welke leeftijd hadden ze hun maagdelijkheid verloren, hoeveel seksuele partners hadden ze in hun leven gehad en hoe zat het met de grote liefdes.

Charmante versierder
Vervolgens verdwenen de gegevens in de grote computer en wat rolde eruit? De vrouwen met heupen breder dan 36 centimeter hadden meer seksuele contacten en one-night stands gehad dan de vrouwen met heupen die 31 centimeter of minder breed waren. De onderzoekers berekenden dat vrouwen bij wie 3 van de 4 seksuele contacten one-night stands waren 2 centimeter bredere heupen hadden dan vrouwen die niet zo snel met een charmante versierder naar bed gingen.

Terwijl ik het beschrijf voel ik me een beetje als een goochelaar die aan iemands neus trekt en er in eens een duif uit haalt. Zoiets verwacht je niet. Vertel me hoe breed je heupen zijn en ik zal zeggen hoe vaak je voor een nachtje de koffer in duikt.

Kieskeuriger seksueel gedrag
Het gaat om een lesje evolutie. Hoe breder de heupen hoe gemakkelijker de geboorte gaat. Hoe smaller die heupen hoe vaker (in het verleden) er ongelukken gebeurden die vrouwen zelfs het leven konden kosten. In de loop van de ontwikkeling moet er aan de aanleg voor smalle heupen een aanleg voor kieskeuriger seksueel gedrag zijn gekoppeld. Toch is het ook een beetje vreemd, want tegenwoordig zijn die risico’s bij smalle heupen door de keizersnede volledig verdwenen. Maar ja voor een dergelijke verandering ook invloed op de aanleg heeft zijn we zo’n 50.000 jaar verder waarschijnlijk.

Zulk onderzoek heeft natuurlijk geen praktische consequenties, maar het is wel leuk om te bedenken dat het mogelijk is dat gedrag dat in de tijd dat mensen rechtop gingen lopen – en het handiger werd om smalle heupen te hebben omdat je dan effectiever gaat lopen – nog hun sporen hebben nagelaten in ons weekendgedrag. En na deze informatie tot je te hebben genomen kun je altijd zeggen tegen idioten die commentaar op het gedrag van anderen hebben: “Tja, ik kan er ook niets aan doen hoor, ik heb gewoon wat brede heupen.”

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)