1.913
45

Ondernemer, columnist, spreker

ristel Groenenboom is directeur en eigenaar van het
gelijknamige containerbedrijf. Ze geeft leiding aan
30 medewerkers en boekte een omzet van 4 miljoen
euro. In de afgelopen jaren werd ze uitgeroepen tot
meest veelbelovende zakenvrouw én internationaal
onderneemster van het jaar. Ze stond op lijstjes van
succesvolle ondernemers van onder meer Sprout, het
Financieele Dagblad en The Next Women. Ze is columnist
en spreker.

Vrouwen zijn wel goed, maar nog niet goed genoeg

Als het kabinet Rutte-III op het bordes staat, kunnen we allemaal zien dat een evenwichtige balans tussen mannen en vrouwen in Nederland nog steeds geen hoofdzaak is

Precies een jaar geleden stond ik op het podium van het jaarcongres van MKB-Nederland voor een gesprek met Mark Rutte over het thema vernieuwend ondernemen. Ik was daarvoor uitgenodigd omdat ik als jonge vrouw een internationaal opererend bouwbedrijf leid.

Vrouwen
cc-foto: EU2017EE

Rutte vroeg mij als eerste of het lastig is om als vrouw in een mannenwereld te werken. Dat valt inderdaad niet altijd mee. Klanten die op bezoek komen gaan er regelmatig vanuit dat ik wel de secretaresse zal zijn. Als ik een nieuwe heftruck wil bestellen, heeft de vertegenwoordiger er zichtbaar moeite mee om zaken te doen met een vrouw. Er is, kortom, nog wel wat werk te verzetten als het gaat over de gelijkheid van mannen en vrouwen.

Nu sta ik stevig in mijn schoenen: ik laat mij niet snel wegzetten. Ik doe mijn werk met veel plezier. Maar het stoort me wel dat er in Nederland zo weinig vrouwen op topposities zitten. Ik ben ervan overtuigd dat ze onmisbaar zijn voor een gezond bedrijfsleven. Vrouwen zijn net zulke goede – misschien wel betere – managers dan mannen: ze kunnen beter luisteren, zijn meer gericht op samenwerking en kunnen hun ego opzij zetten als het nodig is.

Ik vroeg Rutte daarom hoe we meer vrouwen in het bedrijfsleven kunnen krijgen. Zijn antwoord was ontluisterend: daar kon hij als minister-president niets aan doen.

Ik begrijp natuurlijk best dat betere kinderopvang een taak voor een minister Sociale Zaken is. Maar als minister-president kan Mark Rutte wel het goede voorbeeld geven – bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat zijn nieuwe kabinet voor de helft uit vrouwen bestaat. Dat zou een heel krachtig signaal zijn dat we in Nederland de gelijkheid van mannen en vrouwen belangrijk vinden.

Maar wat zei Mark Rutte vorige week toen hij daar op een persconferentie naar gevraagd werd? Het antwoord was – wederom – ontluisterend: hij vond de man/vrouw-verdeling in het kabinet ‘secundair’. Het ging erom ‘de beste mensen te vinden’. Voor de minister-president zijn dat blijkbaar meestal mannen. Voor vrouwen, stelde Rutte, moesten we bij de andere partijen zijn.

Als het kabinet Rutte-III op het bordes staat, kunnen we allemaal zien dat een evenwichtige balans tussen mannen en vrouwen in Nederland nog steeds geen hoofdzaak is: twee derde van het kabinet bestaat uit mannen. Bewust en onbewust zullen veel mensen denken: vrouwen zijn wel goed, maar nog niet goed genoeg.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)