Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen in de politiek: Een kroegdebat met Annabel

  •  
18-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-03-18 om 16.24.33

© Screenshot Facebook

Sommige mensen zijn van mening dat je geen debat moet voeren met FvD. Ik vind dat onzinnig. Als je het niet met elkaar eens bent, ga je juist in debat
Vrouwen en politiek blijkt niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. In de Nederlandse politiek zijn vrouwen slecht vertegenwoordigd. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 staan voor de PvdA in de twee grootste steden vrouwen aan het roer. In aanloop naar de verkiezingen schrijven PvdA-lijsttrekkers Barbara Kathmann (Rotterdam) en Marjolein Moorman (Amsterdam) wekelijks een brief over hun perikelen als vrouw in de politiek.
Lieve Bar,
Lokale politiek hoort dicht bij mensen te staan, maar de meeste debatten die ik de afgelopen weken had (zo’n 40) speelden zich af in debatzaaltjes buiten het zicht van de meeste Amsterdammers. Zonde, want lokale politiek gaat over je directe leefomgeving en ik zou daarom willen dat meer mensen daarbij betrokken worden. Gisteren had ik een debat dat daar een uitzondering op vormde. Het Dapperdebat. Gewoon in een bruine Amsterdamse kroeg om de hoek stond ik tegenover de vrouw die qua mening het meest met mij verschilt deze campagne: Annabel Nanninga van Forum voor Democratie. (Kijk deel 1 hier en deel 2 hier terug).
Annabel en ik wonen allebei in de Dapperbuurt. Volgens demografische cijfers van het CBS worden we waarschijnlijk in hetzelfde hokje geplaatst. Vrouw, tussen de 40 en 45, 2 dochters, Nederlands, hoog opgeleid, vergelijkbaar inkomen, wonend in dezelfde buurt. Maar qua wereldbeeld kunnen de verschillen niet groter zijn.
Annabel twitterde deze week een paar venijnige persoonlijke aanvallen naar aanleiding van een Parool interview dat ik had over de buurt. Ik vertelde daarin waarom ik zo hou van de diversiteit van de Dapperbuurt, een echte volksbuurt waar iedereen nog kriskras door elkaar heen woont. En dat het succes van de Dapperbuurt voor een groot deel het gevolg is van zorgvuldige keuzes van de gemeente. Annabel ziet dat duidelijk anders. In meerdere tweets gaf ze aan dat ze onze buurt haat en onleefbaar vindt. Dat vraagt om een debat, vond ik. Op twitter daagde ik haar uit voor een vrouw tegen vrouw debat in de buurt. Ze ging er op in en twee dagen later stonden we tegenover elkaar.
Sommige mensen zijn van mening dat je geen debat moet voeren met FvD. Sylvana Simons van BIJ1 besloot bijvoorbeeld meerdere debatten af te zeggen, omdat Nanninga mee deed. Ik vind dat onzinnig. Als je het niet met elkaar eens bent, ga je juist in debat. Dat is waar een gezonde democratie om draait. Hoe moet dat als beide dames straks in de gemeenteraad komen? Gaan ze dan ook het debat uit de weg? En wat zijn dan de andere opties om verschillen op een geweldloze manier duidelijk te maken? Ik ben van mening dat je juist altijd het gesprek moet aangaan en nog wel het meest met mensen die het het minst met je eens zijn.
Het werd een goed debat. Over de inhoud. Tuurlijk kwam ook even het geflirt van Forum met racisme en xenofobie voorbij. Dat kan niet onbenoemd blijven en is de reden dat we niet met Forum kunnen samenwerken. Maar de hoofdmoot ging over de onversneden rechtse agenda van Forum: erfpacht afschaffen, sociale huur verkopen, toerisme en beleggers ruim baan geven in Amsterdam.
Ik denk niet dat mensen na afloop van mening zijn veranderd. Forum-stemmers zijn geen PvdA-stemmers en andersom. Maar dit debat heeft wel duidelijker gemaakt voor wat voor stad we beiden staan. Forum probeert zich nadrukkelijk af te zetten tegen de sociaal democratische traditie die Amsterdam kenmerkt. Een traditie waar ik juist razend trots op ben. De stad van Floor Wibaut, Monne de Miranda, Joop den Uyl, Jan Schaefer, Ed van Thijn, Job Cohen, Lodewijk Asscher en Eberhard van der Laan, allemaal sociaal democraten die voor een groot deel hebben bijgedragen aan het sociale karakter van Amsterdam. Dat Amsterdam de meest gemengde stad is van de wereld is geen toeval, dat is altijd werk geweest van mensen met het hart op de goede plaats en het lef en doorzettingsvermogen om daar ook voor te knokken.
Het is nog een paar dagen tot 21 maart. In de peilingen staan we op verlies. Maar ik laat me daardoor niet van de wijs brengen. Ik blijf ervoor strijden dat de sociaal democratie ook in de toekomst een belangrijke rol blijft spelen in de stad. Juist in deze tijd, waarin iedereen zich opsluit in zijn eigen bubbel en zijn eigen deelbelang, is een partij die gaat voor het algemene belang en de boel bij elkaar houden essentieel. En daarover wil ik met iedereen het debat aangaan, want ik geloof in onze boodschap en onze strijd. Nu, morgen en voor altijd.
Lieve groet,
Marjolein
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.