328
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen sturen met hun smartphone meer glimlachjes de wereld in

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Proberen verzenders van emoticons iets wezenlijks uit te drukken?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

’s Morgens als ik het wetenschappelijk nieuws bekijk, heb ik vooral oog voor dat wat ik in mijn werk nodig heb, maar mijn oog wordt wel heel vaak getrokken naar onderzoeken die ik niet begrijp, een beetje raar vind of waarvan ik de zin niet goed snap.

Wat bijvoorbeeld te denken van een onderzoek naar het gebruik van emoticons (je weet wel, die glimlachende of boos kijkende symbooltjes) in je tekstberichtjes? De deelnemers aan het onderzoek kregen voor de duur van het experiment een gratis smartphone. Wat een geld! Onderzoekers verzamelden alle tekstberichtjes van die mensen gedurende 6 maanden en analyseerden die. Wat een werk! Waarvoor was dat allemaal?

Wat levert het uiteindelijk op? Dat alle deelnemers aan het onderzoek in die periode wel eens zo’n emoticon sturen, maar niet zo vaak. 4% stuurt altijd zo n emoticon mee, soms zelfs meer dan één. Er werd een behoorlijke variatie aan emoticons verstuurd, maar meestal gaat het om ‘gelukkig’, ‘bedroefd’ of ‘erg gelukkig’. Dat is de Top-3. Vrouwen sturen vaker een emoticon dan mannen, maar mannen gebruiken meer variatie aan symbooltjes.

Dat weten we dan weer, maar wat weet ik dan precies? Ik zocht wat verder en ontdekte dat er een flinke hoeveelheid onderzoekjes is op dit gebied. Een hele subwereld van deskundigen die zich buigen over geluk en depressie, uitgedrukt in de symbooltjes in tekstberichtjes. Maar waarom worden die proefpersonen niet geïnterviewd zodat we weten of ze er iets wezenlijks mee proberen uit te drukken.  Is er bijvoorbeeld reden bij vier droevigsymbooltjes in zes maanden een zelfmoordwaarschuwing te geven. En moet de coördinator voor terrorismebestrijding gewaarschuwd worden bij vijf boos-emoticons?

Het weetje van donderdag nog eens lezen: Vrouwen en slecht nieuws

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)