3.258
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen vinden seks belangrijker dan mannen

Seksclichés draaien zich nog wel eens om zodra we erover beginnen te praten

Op een Australische jongerensite werd een onderzoek gedaan onder vrouwelijke en mannelijke bezoekers om iets te weten te komen over hun seksuele interesse. Daaruit zou blijken dat vrouwen seks belangrijker vinden dan mannen. Dat is het tegengestelde van wat er in het algemeen gedacht wordt, maar ja, op het gebied van seks zijn geloof ik wel de meeste clichés en stereotypen te vinden.

Nu is er niet zoveel over de waarde van het onderzoek te zeggen. Het is een nogal specifieke groep mensen die benaderd is en dus kun je de uitkomsten moeilijk geldig verklaren voor de hele bevolking. Anderzijds kun je het ook niet onmiddellijk terzijde schuiven. Er is namelijk wel degelijk steeds meer ruimte voor wat vrouwen willen als ze vrijen. Dat is maar goed ook, want dan is de kans ook groter dat ze er lol aan beleven (en het dus belangrijk vinden).

Ik kijk de serie Masters of Sex van HBO over baanbrekend onderzoek in de jaren vijftig en zestig door Masters en Johnson. Daardoor word je nog eens flink herinnerd aan hoe weinig mensen van hun lichaam wisten in die tijd en hoe weinig ze begrepen van hoe ze van seks konden genieten. In ieder geval die mensen met een keurige middle-class opvoeding.

Vrouwen blijken mannen niet nodig te hebben

Met de emancipatie van vrouwen is er veel meer ruimte gekomen voor de seksuele wensen van vrouwen. De verbaasde opmerking van Johnson als uit de interviews duidelijk wordt dat de clitoris belangrijker is dan de vagina -“Dus vrouwen hebben mannen helemaal niet nodig?”- is in dat opzicht erg interessant.

In de culturele context domineren mannen nog wel vaak de seksualiteit met hun ideeën over hoe vrouwen eruit moesten zien. Dat vind je terug in de porno-industrie, waar vrouwen als gebruiksvoorwerpen worden afgeschilderd, waar ze vernederd worden en misbruikt. Gelukkig verandert dat snel.

Je krijgt soms het idee dat voor mannen seks iets is dat ze tussen allerlei dingen door doen: voetbal, hun avondje uit met de jongens, hun carrière. Terwijl vrouwen opgevoed zijn met het idee dat romantiek en intimiteit belangrijk zijn. Dat is ook weer een cliché. En die clichés ontstaan vooral op gebieden waar mensen weinig van weten en waar ze niet vaak over praten.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)