557
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vuurwapens en gezondheid gaan niet samen

Dementie leidt vaak tot agressie, achterdocht en verwarring ... Je zal dan maar een wapen in huis hebben

De controle over wapenbezit is een belangrijk wereldwijd probleem. Wapens in de handen van boze mensen die zich bedreigd voelen en geloven dat ze gelijk hebben is iets dat we willen voorkomen en daarom hebben de meeste landen met een stabiele overheid wetten die wapenbezit onder controle houden. Alleen in de Verenigde Staten blijft dat een probleem en het is zo groot dat het cabareteske vormen aangenomen heeft.

Bijna 40 procent van de Amerikaanse huishoudens heeft een vuurwapen thuis en het gemiddelde aantal bij die huishoudens is 6,6. Het lijkt een beetje op mijn eigen beleid ten aanzien van leesbrillen: een leesbril in elke kamer waar ik hem nodig kan hebben.

Ik zou er niet over begonnen zijn als we niet allemaal via het nieuws getuige zijn van conflicten die zo uit de hand lopen, waarbij steeds zwaardere vuurwapens in handen van mensen zijn die zich niet weten te beheersen. Vuurwapens en gezondheid dat gaat niet samen.

Bovendien zag ik een artikel over een onderzoek naar het bezit van vuurwapens bij demente bejaarden en dat zette me nog meer aan het denken. Daaruit blijkt dat 27 procent van de Amerikanen boven de 65 een vuurwapen in huis heeft. Omdat depressies toenemen naarmate mensen ouder zijn, worden die vuurwapens daarbij ook vaak gebruikt. Die vuurwapens blijken ook regelmatig gebruikt te worden bij de moord op de patiënt zelf, door hun verzorger en andersom door die demente ouderen op hun verzorgers. Het is daarom niet vreemd dat veel Amerikaanse artsen bij hun eerste contact met een demente ouderen ook vragen naar vuurwapenbezit, want je zal er maar een bezoekje af moeten leggen. Dementie leidt vaak tot agressie, achterdocht en verwarring, het niet herkennen van een bezoeker. Tja, het zenuwstelsel functioneert nu eenmaal niet meer zoals het zou moeten en bij dementie leidt de verwarring tot paniek, depressie, boosheid.

De familie van mensen met dementie denkt vaak niet aan de vuurwapens in huis, maar als ze wel zo bijdehand zijn beperken ze zich vaak tot het verwijderen van de munitie uit het wapen. Alsof je in sommige Amerikaanse staten niet in elke buurtsuper een stel nieuwe kogels kunt kopen.

Wat mij dan verbijstert is dat de conclusie van zo’n onderzoek is dat men zich dit meer bewust moet worden, dat de familie moet zorgen dat de wapens verwijderd worden en dat artsen daar een rol in kunnen spelen. Ik kan dan alleen maar denken aan alle idioten met wapens in hun handen. Een man hoeft maar een wapen in handen te krijgen en het testosteron gaat flink omhoog. Hij hoeft maar bang te zijn en hij gaat schieten.

Vrouwen hebben niet zoveel last van testosteron, maar de trekker overhalen kunnen ze ook. We moeten iedereen die een vuurwapen in huis heeft als dement beschouwen. En de dokter moet gewoon patiënten met vuurwapens weigeren en als ze die zelf wel in huis hebben moeten ze die inleveren.

Als je samen overal de bacteriën en virussen verwijdert, op elk kruispunt stoplichten neerzet en in huizen van ouderen de drempels verwijdert opdat ze maar niet struikelen, wat ben je dan aan het doen in een land waar 40 procent van de huishoudens gemiddeld 6,6 vuurwapens in huis heeft?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)