2.368
30

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

VVD en Pvda nemen hun kiezers elk op hun eigen manier bij de neus

Daar betalen we toch al die belasting voor? Dat mensen récht wordt gedaan en dat niemand op straat hoeft te slapen, op zijn minst.

Dat de coalitie eruit zou komen met dat bed, bad en brood, lag voor de hand. Het eindeloze getrouwtrek geschiedde in wezenlijke mate voor de Bühne: zowel VVD als PvdA moesten laten zien dat zij hun huid zo duur mogelijk konden verkopen.

Op een val echter laten de partijtoppen het niet aan komen. Dat kost hen eenvoudigweg teveel banen in de hogere echelons van de politiek. Daarvoor is de te verwachten slachtpartij te groot, niet alleen op links, maar ook op rechts, zeker nu  de VVD er naast Wilders een betrekkelijk zaakkundige concurrent bij dreigt te krijgen in Bram Moszkowicz. Het vervelende is dan ook dat we de komende twee jaar nog veel van zulke vertoningen mee zullen maken, aangejaagd door de twee reuzen op lemen voeten in het Nederlandse parlement en media die drama zoeken in de politiek.

Onvermogen
Daardoor zal steeds weer de werkelijke problematiek achter het bedachte ‘compromis’ buiten de aandacht blijven. Als wat ons te wachten staat allemaal de kwaliteit heeft van wat men nu verzonnen heeft rond ‘bed, bad en brood’ krijgen wij nog heel wat aan wat aan bestuurlijk onvermogen en wanpresteren op onze boterham.

Wat heeft men verzonnen? Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen hun bed, bad en brood in de vorm van een soort veredelde daklozenopvang maar als ze niet meewerken aan hun verwijdering, worden ze na een paar weken op straat gezet. Dan mogen ze het zelf uitzoeken. Gemeentes die dan in de bres springen omdat ze zo al genoeg sociale problematiek in hun straten moeten oplossen, kunnen rekenen op strafkortingen. Ter begeleiding van een en ander zal de vermoeide burger ongetwijfeld worden getrakteerd op allerlei zinloos geblaat over opvang in de regio, alsof wij met onze zuidgrens in de Middellandse Zee die regio niet z i j n, zoals op deze website elders overtuigend is betoogd. En alsof andere landen meewerken als de Europese Unie ze voorstelt vergaarbak te worden voor vluchtelingen waarvoor ze zelf te besodemieterd is om ze op te vangen. Want zo komt dat aan de andere kant van onze grenzen over. Reken maar van yes.

Schaduwmaatschappij
De Pvda kan haar electoraat proberen wijs te maken dat de uitgeprocedeerde asielzoekers niet in de steek worden gelaten. De VVD zal wijzende op de zogenaamde strengheid na een paar weken de eigen achterban op haar manier bij de neus nemen: vanaf nu gaan we die gelukzoekers/kanslozen/jihadstrijders kei- en keihard aanpakken. Doorhalen wat niet wordt verlangd.

Het echte probleem is dat asielzoekers moeilijk uitzetbaar zijn omdat hun thuislanden niet meewerken. Ze komen niet verder dan de grens. Uiteindelijk moeten zij aan hun lot overgelaten een plek vinden in de illegale schaduwmaatschappij zoals die rondom ons ontstaat. Dat zijn de feiten. Dat is de werkelijkheid. Het nieuwe compromis is dan ook vooral goed nieuws voor malafide elementen die misbruik willen maken van deze rechteloze zwervers: criminelen, haatpredikers, werkgevers zonder sociaal geweten.
Ondertussen is één vraag niet beantwoord: als uitgeprocedeerde asielzoekers, illegaal in Nederland verblijvend, recht hebben op bed, bad en brood, waarom geldt dat dan niet voor daklozen met de Nederlandse nationaliteit? Zij verkeren in vergelijkbare omstandigheden. Zij zijn kansloos en reddeloos. Hun aantal zal sterk groeien als straks de versoberde sociale uitkeringen werkelijkheid worden: dan kan een vijftiger zonder werk na een jaar of wat zijn hypotheek niet meer opbrengen: er zitten heel veel huisuitzettingen aan te komen. Zijn we niet rijk genoeg om te kunnen zeggen: “In het Koninkrijk der Nederlanden hoeft niemand tegen zijn of haar zijn zin op straat te slapen”. Iedereen krijgt bed, bad en brood. En ondertussen gaan wij eens kijken naar de bron: hoe komt het toch dat we niet in staat zijn een behoorlijke asielprocedure op touw te zetten, die eerlijk is, helder en in overeenstemming met onze nationale rechtsbescherming en alle internationale verdragen. Ik bedoel: dat moet je toch kúnnen als overheid van een beschaafd land. Dat is toch het minste wat je mag verwachten. Daar betalen we toch al die belasting voor? Dat mensen récht gedaan wordt en dat niemand op straat hoeft te slapen? Op zijn minst.

Beluister dit opiniestuk hier Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (30)