3.919
59

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

VVD en SP hopen kennelijk dat integratie vanzelf gaat

Komt een jongen bij de imam… 

Komt een jongen bij de imam, wil die van hem weten hoe hij een goede moslim kan worden; spreekt die imam geen Nederlands. Vader en moeder kwamen ook al niet verder dan ‘wees een goede moslim’. Googlen wijst zo’n zoekende jongen de weg naar hoe hij die leegte in zijn ziel kan vullen: één of twee clicks verder springt een politieke Salafistische predikant uit het Midden-Oosten daar midden in, past precies in het gat en laat niet meer los. En wij maar staren naar de lange armen van president Erdogan en koning Mohamed, terwijl in onze dode hoek de ronselaar uit het Midden-Oosten onze jongeren in zijn klauwen krijgt.

Motie

Ga er maar aan staan, de moslimgemeenschap weerbaar maken tegen ronselaars, terwijl hun voorgangers niet eens Nederlands kunnen spreken. Dat is in feite is wat de VVD en SP met hun nieuwe motie minister Asscher vandaag verzoeken: geen Nederlandse les voor de Turkse imams op de Nederlandse ambassade in Turkije, want de organisatie die imams uitzendt heet Dyanet en stel dat Erdogan zijn stempel drukt op onze lessen. Kom op VVD en SP, alle emigranten van buiten Europa beginnen al in hun vertrekland met de eerste lessen Nederlands, ze doen hun eerste examen op onze ambassades in het buitenland. Behalve de Turken, die zijn onderworpen aan een verdrag dat wij met Turkije hebben en daar staat in dat ze niet verplicht zijn om Nederlands te leren. Dus ook de Turkse imams niet.

Hoe willen de VVD en SP integratie bevorderen en radicalisering bestrijden met Turkse voorgangers geen Nederlands leren? Nederlands is de slagader voor integratie. We zien dat ook bij de vluchtelingen, pas als zij een verblijfstatus krijgen, mogen zij Nederlands leren. Tot die tijd verkommeren zij in isolement.

De VVD en SP hopen kennelijk dat integratie vanzelf gaat. Je leert vanzelf Nederlands, wie weet door als imam geld op te halen bij de gelovigen, je voelt na verloop van tijd vanzelf aan hoe de Nederlandse cultuur in elkaar steekt, je gaat vanzelf meedoen – als werkgever of werknemer. Een mooie droom. Raar eigenlijk dat integratie bij de top drie zit van onze grootste kopzorgen.

Wakker worden. Helemaal niets gaat vanzelf. We hebben een stap vooruit nodig, dat kan met de Turkse imams, door ze hetzelfde inburgeringsprogramma te bieden als alle andere burgers van buiten Europa krijgen. We regelen het natuurlijk goed met de scheiding tussen kerk en staat, zonder buitenlandse politici in de klas op de Nederlandse ambassade, zonder buitenlandse invloed op het lesmateriaal, uiteraard zonder een minister die zelf imams opleidt (het idee alleen al) en er was sowieso al nooit een minister die imams naar Nederland haalt, de Turkse imams zijn er allang en worden al lang elke vijf jaar opgevolgd.

Dus laten wij stoppen om ons te verschansen in ideologische loopgraven. Opdat de moslimjongeren die naar hun imam gaan met hun zoekvraag bij hun voorganger een antwoordt vinden dat past bij hun leven in Nederland, het land waar foute ideeën bestreden worden met goede. Het land van vrijheid, rechtsstaat en democratie. Het land van de Hollandse droom, waar een dubbeltje een kwartje worden kan. Daar gaat het ons allemaal om, ook de VVD en de SP. 

Cc-foto: Lassi Kurkijärvi

Geef een reactie

Laatste reacties (59)