1.635
67

Gemeenteraadslid PvdA Leeuwarden

Jelmer Staal (23) is raadslid voor de PvdA Leeuwarden. De afgelopen jaren heeft hij zich hard gemaakt voor jongeren en onderwijs. Onderwerpen die hem goed liggen. Staal studeert namelijk aan de NHL Hogeschool, bestuurskunde.

VVD: ‘Handig met Geld’

Hoe je 11 miljard bezuinigt op de sociale zekerheid zonder dat de sociale zekerheid er iets van merkt – dat gaat me de pet te boven.

Nou, ik moet het de VVD mee geven. Die lui zijn handig met geld. De VVD is kampioen bezuinigen. Dat waren ze altijd al, maar nu gaat er pas echt gesneden worden. Zelden hadden onze rechtse vrienden een programma waarbij zo veel bezuinigd wordt.

Alleen al van de sociale zekerheid gaat 11 miljard af. 11 miljard, dat is toch maar mooi 11.000 miljoen. Dat zijn nog eens bedragen waar je mee thuis kunt komen. En het meest mooie is dat het niemand geld kost!
Natuurlijk, dat nare EO programma probeerde de kiezer iets anders wijs te maken. Een bijstandsmoeder gaat er enige honderden euro’s per jaar op achteruit, een gezin met een gehandicapt kind enige duizenden euro’s. Maar dat is niet waar, stelde Mark Rutte meteen. Tendentieuze berekeningen!
Daar heb ik bewondering voor. Zelf doe ik ook wat in de politiek, en daar heb ik geleerd dat bezuinigen betekent dat je ergens minder geld aan uit geeft. En dat er dus ook minder kan gebeuren. Hoe je 11 miljard bezuinigt op de sociale zekerheid zonder dat de sociale zekerheid er iets van merkt – dat gaat me de pet te boven. Die lui van de VVD zijn echt handig met geld.
Er is maar een beroepsgroep die ook zo handig met geld is: de bankiers. Natuurlijk, dat kost een keer een kleine crisis. Oeps. Maar voor de rest: gratis geld! Je lijkt wel gek als je niet leent. Vooral bij de DSB waren ze goed met geld. Nu ik er over na denk snap ik wel wat mannen als Gerrit Zalm en Frank de Grave daar in het bestuur deden. Die voelden zich daar begrepen.
Het lijkt me een uitstekend idee dat er weer een VVD’er minister van Financiën wordt. DSB ervaring is een pré. Die goochelen zo de begroting weer op orde, zonder dat iemand er wat van merkt. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)