2.252
35

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

VVD ziet Twitter als bedreiging voor democratie

O jee, het woord 'fatsoen' is gevallen, dan weet je dat je niet met feiten te maken hebt

‘Sociale media hebben nauwelijks meerwaarde voor politici en zijn mogelijk zelfs schadelijk voor de democratie’. Zo, dat is nog eens een stevige steen in de vijver! Deze opmerkelijke conclusie haalt persbureau Novum uit het rapport ‘De plicht der politieke partijen’ van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.

Mijn eerste reactie was: zijn ze gek geworden bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie? Aangezien ik toch verwacht dat zo’n denktank als Telders goed nadenkt voor ze iets zegt, ga ik hun argumentatie even analyseren. Hoe bedreigt Twitter onze democratie?

De auteurs van het rapport constateren dat politici sociale media massaal hebben omarmd, maar vragen zich af wat het nut ervan is, met name van Twitter. “Een politieke overtuiging laat zich niet zo makkelijk verpakken in snelle, gevatte en korte berichtjes”, aldus de Teldersstichting, die ook kritisch is over de ‘vluchtigheid, beknoptheid en oppervlakkigheid die dominant zijn op de sociale media’. Dit gebrek aan diepgang ‘doet vrezen dat een fatsoenlijke gedachtewisseling zich niet via internetfora laat organiseren’.

Fatsoen
O jee, het woord ‘fatsoen’ is gevallen. Op zo’n moment weet je dat je met een moreel appèl te maken hebt, niet met feiten. Dat blijkt, want feitelijk slaan deze conclusies van de VVD-denktank nergens op. Er zijn legio voorbeelden van politici die zichzelf en hun standpunten mede via Twitter sterk hebben geprofileerd: Maxime Verhagen, Marietje Schaake, Liesbeth van Tongeren, Martijn van Dam en zeker ook VVD’er Jeanine Hennis… Sommigen van hen had u zonder Twitter wellicht veel minder goed gekend.

Nog zo’n citaat van VVD-stichting Telders: “Van echte communicatie met de achterban is geen sprake. Zelfs voor verslaggeving van partijbijeenkomsten zijn partijleden nogal eens aangewezen op de traditionele media.” O zeker, de krant en het NOS Journaal blijven invloedrijk. Je bent alleen wel een ongelooflijke struisvogel als je in deze razendsnel gedigitaliseerde samenleving de invloed van internet bagatelliseert. Je achterban volgt je wel degelijk op Facebook en Twitter, dus worden ook daar verslagen van partijcongressen gelezen. Bovendien: de meeste kiezers zoeken je standpunten via Google.

Meerwaarde
Gelukkig heeft de Teldersstichting toch nog één meerwaarde van internet weten te vinden: het web biedt politici de kans ‘in alle rust en ongehinderd door journalisten’ hun verhaal te vertellen. Dat gebeurt volgens de VVD-denkers nog veel te weinig. Misschien komt dat wel door conservatieve rapporten die wetenschappelijke bureaus van politieke partijen over ons uitstorten. Wie wil dat politici hun verhaal vertellen, doet er juist goed aan om laagdrempelige kanalen als Twitter te omarmen. Roepen dat Twitter een bedreiging is voor de democratie werkt averechts, is bijna zélf een bedreiging van de democratie.

Dit artikel verscheen ook op het weblog van Jeroen Mirck. Volg Jeroen via Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (35)