Laatste update 22:30
4.641
62

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waar blijft het massale protest tegen die hooligans?

Waar blijft de beschermende ring om de KOZP-mensen wier vrijheid van demonstratie in gevaar is gebracht?

De tegenstanders van Zwarte Piet hebben dit weekend een publicitair succes geboekt door hun lijdzame optreden. Zij lieten zich niet provoceren door de hooligans die naar enkele intochten waren gekomen om eens een stevig robbertje met hen te vechten. In het bijzonder de beelden uit Eindhoven zijn koren op de molen voor iedereen die meent dat voorstanders van de Zwarte Piet niet kunnen deugen.

De beelden deden erg denken aan de scenes uit 2015 toen vergelijkbare, publieke inspraakavonden bezocht werden over de vestiging van asielzoekerscentra. Het “daar moet een piemel in” van het Steenbergs koor der asocialen is sinds dit weekend vervangen door het “Stinkhoer” van de Eindhovenaar Jan Dilissen, die in zijn avontuurlijk leven op zijn zachtst gezegd niet altijd aan de goede kant van wet en recht heeft gestaan. Voortaan zullen deze Dilissen en Zwarte Piet in één adem genoemd worden als bewijzen van het institutioneel racisme in Nederland. Als zulke mensen achter het traditionele sinterklaasfeest staan, dan kán het niet deugen en – een stap verder – dan deugen alle fans van Zwarte Piet niet. Wij hebben immers aan Jan Dilissen gezien wat dat voor mensen zijn. “Sinterklaas is fascisme” schrijft Peter Breedveld op FrontaalNaakt. En op Jalta herkende Ewout Klei in Jeffrey Afriyie de lijdende Christus. Ecce homo.

Vrijheid van demonstratie
Waar blijft trouwens het massale protest tegen die hooligans? Ja, GeenStijl neemt plichtmatig afstand maar dat doen ze altijd als ze eerst anderen hebben gesuggereerd hoe ze de kastanjes uit het vuur moeten halen. Waar is het benoemen? Waar blijft de beschermende ring om de KOZP-mensen wier vrijheid om te demonstreren zo ernstig in gevaar is gebracht? Hoe zit dat met De Telegraaf die maandag op de voorpagina geen letter aan de onlusten rond Sinterklaas wijdde?

Dit soort redeneringen komen bekend voor. Je hoort ze strijk en zet als een of andere islamitische terreurdaad heeft plaatsgevonden. Dan hebben twitterati en blogpostschrijvers en het Dukkianisme het over de olifant in de kamer waarover gezwegen wordt. Dat je dit niet los kunt zien van de islam als zodanig. En dat het zwijgen van de moslimmassa´s weer oorverdovend is. En hoe de MSM wegkijken. Een week terug zag je op de sociale media een foto van een traditioneel geklede Pakistaanse moslim met een baard die helemaal uit zijn plaat ging vanwege de vrijspraak voor die katholieke vrouw. “Wat een heerlijk geloof is het toch,” schreef men er dan onder. Of woorden van gelijkaardige strekking. Zo kun je miljoenen verdacht maken vanwege de daden van enkelen alleen maar omdat er op zekere punten een oppervlakkige gelijkenis bestaat tussen die paar terroristen en die miljoenen, bijvoorbeeld dat zij dezelfde God serieus nemen.

Wij zien dit nu plaats vinden rond Zwarte Piet. Dezelfde frames. Dezelfde soort beschuldigingen. Wat zijn de feiten? Er werden dit weekend intochten georganiseerd die door duizenden tot tienduizenden belangstellenden gevolgd werd. Het aantal demonstranten was vergeleken met die massa´s minimaal. Laten het er ergens honderd zijn geweest maar dat is toch wel het maximale. Dat geldt voor de demonstranten van KOZP en aanverwante groeperingen net zo goed als voor de vechtersbazen uit de stadions die de boel even met de vuist recht kwamen zetten. Het gaat om numeriek heel kleine clubjes en de politie wist steeds raad met ze. Nergens is de intocht van Sint Nicolaas verstoord. Het betrof randgebeurens van korte duur. Er is geen sprake van dat er langdurige gevechten plaats vonden of dat het gepeupel de straat veroverde.

Natuurlijk: er is verkeerd gereageerd door de lokale autoriteiten. Het is de taak van de overheid om het recht op demonstraties te garanderen. Dit betekent dat je legitieme demonstranten nooit mag verwijderen of afvoeren omdat je hun veiligheid niet kunt garanderen. Je bént er om hun veiligheid te garanderen. Daar betalen burgers belasting voor. Dat is je bestaansreden als overheid. Toen de politie in Eindhoven of Tilburg vaststelde dat de KOZP-ers door hooligans werden bedreigd, had zij de anti-pieters in bescherming moeten nemen zodat zij hun protest op de afgesproken wijze konden voortzetten. Het stadsbestuur van Den Helder heeft net zo goed van lafheid blijk gegeven door niet onmiddellijk een garantie af te geven dat iedereen in de stad vreedzaam zou mogen demonstreren en dat iedereen die dat probeerde te verhinderen met de sterke arm zou worden aangepakt. Nogmaals: daar hebben we die sterke arm immers voor.

Debat
Maar we moeten de schermutselingetjes van dit weekeinde niet belangrijker maken dan ze zijn. Gebeurt dat wel, dan is het eind zoek. Nu al heerst rond het hele Zwarte Piet debat een sfeer van “Wie niet voor mij is, is tegen mij.” Het zou uitermate onverstandig zijn om de verantwoordelijkheid voor het geweld en de racistische leuzen van dit weekend niet slechts te plaatsen bij de daders zelf maar bij iedereen die de traditionele Piet in bescherming neemt en niet voetstoots de beschuldigingen van racisme en het koesteren van relicten uit de slaventijd wil accepteren.

En wie denkt daardoor een racismedebat op gang te kunnen brengen, heeft het mis. De meeste mensen die geconfronteerd worden met onterechte beschuldigingen, kruipen in hun schulp en laten verder niets van zich horen. Dat zie je aan de manier waarop moslims schouderophalend voorbijgaan aan waar ze allemaal van wordt beticht. Dat merk je ook aan de houding van de gemiddelde Nederlander, die regelmatig laat weten dat gedoe over Zwarte Piet kotsbeu te zijn. Ook die gaat schouderophalend aan het hele gedoe voorbij en zet thuis de gebruikelijke levenspraktijk voort. Wat je krijgt, is een groot fuck you en het zal me allemaal aan mijn reet roesten. Geen verandering.

Hoe hooligans in Eindhoven vreedzame demonstranten hun vrijheid van protest afnam is te zien in deze video van Omroep Brabant:


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (62)