3.283
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waar blijft vet als je afvalt?

Vet is als een fossiele brandstof: verbranden is slecht voor het milieu 

Dit vind ik een interessante vraag: waar gaat het vet heen als je flink aan het afvallen bent? Het moet toch ergens naartoe…

Voor de wetenschap is het misschien niet zo’n belangrijk probleem en daarom is er waarschijnlijk nooit grondig onderzoek naar gedaan. Maar het vermaarde kerstnummer van British Medical Journal besteedt er gelukkig wel aandacht aan, want met Kerst kun je alle medische zin en onzin luchtig bij elkaar zetten in een speciale kersteditie.

Het kwam vooral door een Australische televisiebekendheid die in korte tijd 15 kilo afviel. Hij vroeg zich af waar al dat vet gebleven was en zocht contact met een vetonderzoeker van de Universiteit van New South Wales.

Verbranding

Wij denken dat de vetten verbrand worden. Dat is niet helemaal correct, maar tegelijkertijd ook weer wel. Vet wordt in combinatie met zuurstof omgezet in energie en afvalstoffen. Maar waar blijven dan die afvalstoffen? En wat moet je je voorstellen bij die afvalstoffen? Wat er overblijft is koolstofdioxide.

Om 10 kilo vet te ‘verbranden’ is er 29 kilo zuurstof nodig. Flink diep inademen en maar hopen dat je niet in een omgeving met teveel smog woont. Het levert 11 liter water op -dat plas je uit onder de douche omdat je zuinig bent met water- en 28 kilo koolstofdioxide. Dat is een gas en je ademt het dus uit.

Maar nu de cruciale vraag waar deze kennis ons voor stelt. Wij zijn blijkbaar niet veel beter dan al die koeien die via hun uitademing zo enorm bijdragen aan de klimaatverandering. Jeetje, dat is iets om over na te denken. Ik denk dat we daar wel een belasting op kunnen heffen. Bijvoorbeeld de eerste keer afvallen onbelast laten, maar bij alle volgende pogingen een progressief belastingstelsel implementeren. Op die manier krijgen we de financiële middelen om de uitstoot op een andere manier weer te compenseren. Misschien kunnen we het geld stoppen in een beurs voor knappe koppen die we kunnen laten broeden op een oplossing voor het klimaatprobleem.

En voor de Kerst zou ik willen zeggen: vreet er nu niet meteen in een week drie kilo bij, want het moet er allemaal in januari weer af. En je weet nu hoe je het milieu ermee belast.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)