Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waar blijft vet als je afvalt?

  •  
19-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_jogging300.jpg
Vet is als een fossiele brandstof: verbranden is slecht voor het milieu 
Dit vind ik een interessante vraag: waar gaat het vet heen als je flink aan het afvallen bent? Het moet toch ergens naartoe…
Voor de wetenschap is het misschien niet zo’n belangrijk probleem en daarom is er waarschijnlijk nooit grondig onderzoek naar gedaan. Maar het vermaarde kerstnummer van British Medical Journal besteedt er gelukkig wel aandacht aan, want met Kerst kun je alle medische zin en onzin luchtig bij elkaar zetten in een speciale kersteditie.
Het kwam vooral door een Australische televisiebekendheid die in korte tijd 15 kilo afviel. Hij vroeg zich af waar al dat vet gebleven was en zocht contact met een vetonderzoeker van de Universiteit van New South Wales.
Verbranding
Wij denken dat de vetten verbrand worden. Dat is niet helemaal correct, maar tegelijkertijd ook weer wel. Vet wordt in combinatie met zuurstof omgezet in energie en afvalstoffen. Maar waar blijven dan die afvalstoffen? En wat moet je je voorstellen bij die afvalstoffen? Wat er overblijft is koolstofdioxide.
Om 10 kilo vet te ‘verbranden’ is er 29 kilo zuurstof nodig. Flink diep inademen en maar hopen dat je niet in een omgeving met teveel smog woont. Het levert 11 liter water op -dat plas je uit onder de douche omdat je zuinig bent met water- en 28 kilo koolstofdioxide. Dat is een gas en je ademt het dus uit.
Maar nu de cruciale vraag waar deze kennis ons voor stelt. Wij zijn blijkbaar niet veel beter dan al die koeien die via hun uitademing zo enorm bijdragen aan de klimaatverandering. Jeetje, dat is iets om over na te denken. Ik denk dat we daar wel een belasting op kunnen heffen. Bijvoorbeeld de eerste keer afvallen onbelast laten, maar bij alle volgende pogingen een progressief belastingstelsel implementeren. Op die manier krijgen we de financiële middelen om de uitstoot op een andere manier weer te compenseren. Misschien kunnen we het geld stoppen in een beurs voor knappe koppen die we kunnen laten broeden op een oplossing voor het klimaatprobleem.
En voor de Kerst zou ik willen zeggen: vreet er nu niet meteen in een week drie kilo bij, want het moet er allemaal in januari weer af. En je weet nu hoe je het milieu ermee belast.
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
 
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.