1.326
122

Journalist

Erwin Lamme heeft HBO-communicatiesystemen gestudeerd. Daarna heeft hij diverse banen gehad, onder andere als redacteur bij Veronica Magazine. Tegenwoordig werkt hij voor de Gooi- en Eemlander.

Waar blijven de vergezichten van de SP?

Wellicht is dat de reden waarom het misging tijdens de laatste verkiezingen

De meeste politieke partijen in Nederland hebben een duidelijke visie op Nederland en op Europa, maar de SP weet vooral wat ze niet wil: neoliberalisme. Dit is weliswaar ook een visie, maar het blijft onduidelijk waar de SP precies heen wil en vooral of het werkt.

De voorlaatste nieuwsbrief van Emile Roemer van 5 januari luidde ‘vertrouwen en optimisme’. Ik dacht: nu komt het, de SP wordt een optimistische partij met een eigen verhaal. Maar de nieuwsbrief gaat vooral over het harde VVD-beleid waaraan de PvdA meewerkt in een ‘shotgun kabinet’. Roemer schrijft even later: “Hoe dan ook: het huwelijk van de VVD en de PvdA verdiept én verlengt de crisis en kan daarom op weinig sympathie van de bevolking rekenen.”

Deze nieuwsbrief is typerend voor de SP: de socialisten gaan niet uit van een eigen verhaal maar zetten zich af tegen het kabinet. Het beeld is met elk kabinet hetzelfde: de SP bijt zich als een teek vast in het kabinet en bezigt de bekende retoriek dat Nederland wordt afgebroken door het kabinet. De SP zuigt zich vol met kabinetsbloed, en groeit in de peilingen, en groeit, en groeit, en als er verkiezingen zijn dan knalt de teek uit elkaar omdat niemand weet wat de SP eigenlijk wil behalve minder marktwerking en minder neoliberalisme.

Samsom was redelijk duidelijk tijdens de campagne: niemand weet hoe Europa er over een paar maanden voorstaat, maar het kompas van de PvdA wordt eerlijk delen en zeer waarschijnlijk moet Griekenland wederom geholpen worden. Dat is geen leuk verhaal, maar wel realistisch.

Het meest gewaagde vergezicht is wellicht van D66. De Democraten willen een Verenigde Staten van Europa zodat de EU slagvaardiger en democratischer wordt, en zodat Europa zijn welvaart kan vasthouden in een steeds concurrerender wereld.

Ook de VVD heeft een duidelijk verhaal. De Nederlandse overheid moet de economie vooral niet in de weg lopen en moet dus een stuk kleiner. Op Europees gebied wil de VVD vooral een economische unie.

Zelfs de PVV heeft een vergezicht: uit de euro, uit de EU en baas in eigen land zodat de grenzen op slot kunnen voor die enge moslims. Dit is niet een al te best vooruitzicht, maar het is een vergezicht, vooral een vergezicht ver terug in de tijd.

Maar bij de SP weet je niet precies waar ze nou heen willen. Ze willen geen liberalisme. Ze willen niet bezuinigen. Ze willen geen Europese superstaat. Ze willen Griekenland geen geld lenen. De SP weet goed wat ze niet wil.

De SP is weliswaar uitgegroeid tot het sociale geweten van Nederland dat opkomt voor de sociaal zwakkeren en de lage inkomens. Deze rol als sociale waakhond is te prijzen. Maar het is te weinig om geloofwaardig te zijn als mogelijke regeringspartij. Daarvoor moet je vuile handen willen maken en dat lijkt de SP slecht te liggen.

Maar het belangrijkste gemis bij de SP lijkt een aantal pro-standpunten. Waarom strijdt de SP niet voor een sociaal Europa in plaats van tegen een superstaat? Waarom strijdt de SP niet tegen klimaatverandering? Waarom strijdt de SP niet voor meer banen door de belastingen te verlagen in plaats van te verhogen? Het gebrek aan vergezichten bij de SP maakt dat de SP nog altijd een tegenpartij is. Wat men nou eigenlijk wil blijft vaag. Wellicht is dat de reden waarom het misging tijdens de laatste verkiezingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)