1.508
20

directeur WISE

Peer de Rijk
13.06.66
Vader van twee kinderen (14 en 18)

Werd in 1980 als kleine jongen van 14 actief tegen kernenergie. Eerst in de Deventer basisgroepen tegen kernenergie, daarna steeds meer landelijk, in verschillende organisaties en verbanden. Eerste actie; de blokkade van Dodewaard, drie dagen, 1980.

1983 - 1990
Als organisator betrokken bij tientallen directe acties tegen kernenergie in Nederland. Organisatie van blokkades, bezettingen, debatten, publicaties, kleine en grote, ludieke en stevige directe acties, manifestaties en demonstraties tegen Borssele, Dodewaard, UCN Almelo, dumpingen van kernafval in de Noordzee, transporten radioactief materiaal door Nederland et cetera. Maar ook acties tegen Shell in Zuid-Afrika, het militair-industrieel complex en voor het milieu. Betrokken bij oprichting Nationale Milieu Actie, Landelijk Platform Tegen Kernenergie, Basisgroepen tegen kerngeweld en militarisme, internationaal congres radicale antikernenergiegroepen uit heel Europa.

1990 - 1996
'Energiecampaigner’ bij Vereniging Milieudefensie. Verantwoordelijk voor organisaties van al het klimaat -en energiewerk; lokaal, landelijk en internationaal. Ontwikkeling van toolkits voor lokale groepen, woordvoerder kernenergie voor Milieudefensie en Friends of the Earth Europe. Betrokken bij oprichting Klimaatverbond. (Nederland en Europees)Organisatie van landelijke actiedag ‘Amersfoort aan Zee’ en campagne ‘Schep nieuwe wegen weg’. Een jaar als ‘campaigner’ lid geweest van het ‘Vliegverkeerteam’ van Milieudefensie met organiseren van acties tegen de uitbreiding van Schiphol als belangrijkste taak

1997 - 2000
Campagnemedewerker kernenergie voor WISE International, in Amsterdam. Verantwoordelijk voor projecten in Azië, eerste woordvoerder WISE, ontwikkeling educatieve materialen, fondswerving. Veel gereisd naar Korea, Thailand, Taiwan, Filippijnen en Rusland

2000 – heden

Directeur WISE


• 2003- 2009 Bestuurslid Vereniging Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands)
• 1998- 2004 Bestuurslid XminY fonds
• 2004-2007 Bestuurslid Woonwerkvereniging WeeGee
• 2001 – 2005 Bestuurslid Stichting RWW

Waar is Cohen?

Ineens word je leider van de PvdA en moet je over zaken spreken waar je, terecht, nog nooit over hebt hoeven nadenken. 

Die arme man. Zelden iemand gezien die zo congruent is in zijn woorden en daden. Integer, authentiek, slim en niet bereid door het stof te gaan voor roem, autoriteiten die hun gezag niet verdienen, een grote bek of macht. Een geweldige burgemeester.

Maar dan wordt je opeens leider van de PvdA en moet je over zaken spreken waar je, terecht, nog nooit over hebt hoeven nadenken. Je moet je allerlei afkortingen eigen maken waar de honden geen brood van lusten. En je hebt je te verhouden tot partijbonzen, spindoctors, ambitieuze potentiële Kamerleden en nieuwe journalisten die er meer dan ooit op uit zijn je op een fout te betrappen.

En dus is Cohen nu waarschijnlijk vooral zijn dagen aan het vullen met extra lessen. Je ziet het voor je, de steeds chagrijniger ogende lange man die wat onderuitgezakt in een lullig PvdA-kantoor klaargestoomd wordt op allerlei gebied.

En dan vooral de e-co-no-mie.

Want daar gaat het allemaal om in de komende weken. En Balkenende kent de cijfers en de afkortingen beter. En daar worden de PvdA-bonzen dan weer heel zenuwachtig van. Laten we hopen dat Cohen zich vooral door zichzelf laat leiden, ook bij het nadenken over bezuinigingen en de juist ook benodigde investeringen. Een goed en gezond verstand, een zekere beschaving en een grote compassie voor de mensen die het niet zo makkelijk redden in deze wereld lijken mij van groter nut dan allerlei eindeloze sessies over macro-economische verkenningen. Ik heb daar groot vertrouwen in.

Bezuinigingen en investeringen moeten bijdragen aan het Nederland dat je als ideaal voor je ziet, aan het Nederland waarin je wilt wonen. Ik denk dat hij daar betere ideeën over heeft dan de gemiddelde specialist die hem nu elke dag een paar uur onder handen neemt op elk deelterrein.

Want wat heb je nu eigenlijk nodig?

Gevoel voor de grote lijnen, een vleugje zelfspot, een beetje drammerigheid die toch ontspannen overkomt, humor en het vermogen met alle soorten mensen om te gaan, zelfs met rabiate haatspuwers op internet en in andere media. Dat komt dus wel goed.

Vraagtekens had ik bij het milieugehalte van de goede man. Maar toen dacht ik weer terug aan februari 2009. Samen met Hermann Scheer, politicus, grondlegger en vurig pleitbezorger van het Duitse systeem om duurzame energie serieus van de grond te krijgen, was ik op bezoek bij Cohen. Aan de blik in zijn ogen na het gesprek zag ik dat hij het begrepen had. Misschien is een gezond milieu niet zijn grootste drijfveer maar hij was in elk geval overtuigd van de grote andere voordelen van een progressief en duurzaam energiebeleid; de burger die steeds meer zelf verantwoordelijk wordt voor zijn energievoorziening, de menselijke schaal, decentraal en begrijpelijk.

De betere betaalbaarheid en de tienduizenden banen in de kleinschalige maak- en onderhoudssector die er het gevolg van zijn. Kortom; als Job even tien minuten de tijd neemt om het document ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ te lezen, komt ook  dat wel goed. En kan hij de leslokaaltjes  verlaten om de strijd aan te gaan met de ouderwetse mufheid en het gebrek aan fantasie en ambitie van de rechtse partijen die niets beter weten te bedenken dan een pleidooi voor meer wegen, kern- en kolencentrales en subsidies voor de grote energieslurpende industrie. 

Lees ook: Wees ambitieuzer met nieuwe energie (opiniestuk Marco Witsche)

Geef een reactie

Laatste reacties (20)