7.457
24

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waar mannen en vrouwen écht op vallen

Mannen met veel gezond zaad en vrouwen met dikke lippen

Zo is het toch? Mannen houden het meest van een vrouw met erg vrouwelijke trekken: dikke lippen, kleine neus, bescheiden kin, grote wijd uit elkaar staande ogen. En vrouwen houden vooral van mannelijke kerels, met stevige kaken en hoge jukbeenderen.

Evolutie-onderzoek heeft ons ook uitgelegd waarom dat is. Een man krijgt die mannelijke trekken omdat hij veel testosteron heeft. Hij is sterk, neemt initiatief, twijfelt nauwelijks aan zichzelf, heeft lekker veel gezond zaad. Je krijgt dus van zo´n man gezonde kinderen en in de korte tijd dat hij bij je is – hij heeft namelijk ook nog als eigenschap dat hij graag zijn zaad overal rond brengt en is er tegen de tijd dat je dit stukje uit hebt gelezen al lang met de buurvrouw vandoor – is hij erg geschikt om zijn gezin te beschermen. En die man wil een vrouwelijke vrouw omdat ze met al dat oestrogeen van haar erg vruchtbaar is, ze is bovendien niet ziek want ze ziet er stralend uit. Zo is het toch?

Onderzoek van de Brunel Universiteit in Londen vertelt een heel ander verhaal. Het is volgens de onderzoekers helemaal niet waar. De voorkeur van vrouwen voor mannelijke kerels en de voorkeur van mannen voor een supervrouw is juist iets van nu, van moderne samenlevingen. Wat leuk. Hebben we jarenlang de onderzoekers nagepraat die met de evolutietheorie in de hand meenden uit te kunnen leggen dat het een trekje van onze voorouders was dat ons doorgegeven was, waardoor we voorkeuren hadden waar we verder niets aan konden doen. Het was de natuur.

In elk populair tijdschrift is het beschreven als een van de grondregels van het spel van aantrekking tussen man en vrouw en dan komt er een handjevol antropologen, psychologen en biologen die in 12 verschillende samenlevingen onderzoek deden en daaruit concluderen dat we onze eigen fantasieën over de steentijd in het script van de evolutie hebben geschreven.

Aan 952 proefpersonen werden gemanipuleerde foto´s getoond van leden van het andere geslacht. Neutraal had de voorkeur in de dorpen, oerwouden, woestijnen, maar in de steden werden ze opgewonden door de clichémannen en -vrouwen.

De onderzoekers vonden dat in niet geürbaniseerde samenlevingen de nadruk helemaal niet op sekse-specifieke eigenschap lag, maar dat ze de voorkeur geven aan een neutraal uiterlijk. Ze vonden ook dat mannen er agressief uitzien. Dat is juist typisch iets van mensen in moderne stedelijke samenlevingen.

Het heeft niets met de evolutie te maken, maar met de cultuur waarin we leven, waarin we telkens bepaalde gezichten zien die ons conditioneren. Herhaling, herhaling, herhaling tot we erin geloven. En precies dat zelfde is ook gebeurd met al die onderzoekers die deel uitmaken van die moderne cultuur. Die herhalen op hun manier die stereotypen ook nog een keer.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (24)