2.657
25

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Waardebril

De tekst die niet van Mauro is

In de Volkskrant van vanochtend stond prominent de open brief van Mauro aan de leden van de Tweede Kamer. Die smeekbede om in Nederland te mogen blijven staat ook op Joop. In de Volkskrant wordt de brief afgesloten met een merkwaardig zinnetje ‘Laten we onze Waardebril nou eens opzetten’. Het staat onder zijn naam, als een post scriptum, maar dan zonder PS.

Op Twitter was er gisteren al rumoer over dat zinnetje. Waar slaat het op? Het lijkt geen Mauro-taal. Wij vroegen de originele tekst op die ook naar het ANP is gestuurd. Die tekst blijkt op een flyer te staan. Het zinnetje staat er onder als een soort actieoproep. Met de brief heeft het niets te maken. Dat ziet iedereen. Google het zinnetje en je komt uit bij een methode om innovatief te denken.

Waarom nemen media het dan toch over? Omdat de digitale flyer naar het ANP gestuurd is als pdf. Daar heeft iemand de tekst gekopieerd en geplakt. Control A, Control C, Control V. Dat werk. Het zinnetje ging mee in de digitale grijper en belandde dus foutief onder de tekst. Het ANP maakt een fout. Dat kan. Maar wat vreemd is dat andere media vervolgens klakkeloos die fout overnemen. Dat er niemand is die zegt: mensen, dit klopt niet.

Wij dachten slim te zijn en de originele brief op te vragen. Het zinnetje was immers overduidelijk niet van Mauro. Maar er is nog iets ergers aan de hand. De hele brief blijkt niet van Mauro. Je kunt je voorstellen dat hij hulp heeft gehad, dat is niet erg. Maar uit een verslag in het AD wordt duidelijk dat Mauro zelfs niets van de brief wist. “Goed bedoeld, maar het zijn niet mijn woorden.” De brief was een actie van iemand anders, niet van hemzelf. We hebben zijn oproep daarom verwijderd uit de rij opiniestukken en er een nieuwsbericht van gemaakt.

De Waardebril is vast aardig. Maar een leesbril werkt beter.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)