5.491
69

Expert etnische diversiteit

George Arakel is expert op het gebied van etnische diversiteit en beeldvorming. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van voorbeeld-allochtoon.nl, columnist, organisator van EVI Shares, ondernemer, schrijver, spreker en uitgever. Hij schrijft momenteel zijn eigen eerste boek over etnische diversiteit en hokjesdenken en geeft hij verscheidene lezingen.

In 2013 werd George opgenomen in een door het ministerie gemaakte boek als 1 van de 12 allochtone succesverhalen in Nederland, werd hij vorig jaar opgenomen in de Kleurrijke lijst als 1 van de 101 invloedrijkste allochtonen van Nederland en is hij dit jaar spreker bij TEDx.

Waarom Aboutaleb gelijk heeft met zijn verzoek aan moslims

Moslims staan op hun achterste benen, maar vergeten te kijken naar de essentie van Aboutaleb's verzoek om afstand te nemen van IS 

De burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb, zou iets hebben gezegd over moslimhaat in Nederland waar zowat iedereen overheen struikelt. Moslims lijken wel in opstand te komen tegen hem en hij wordt zelfs ‘huismoslim’ genoemd. Blijkbaar zijn we zo opgebrand door het racismedebat in Nederland dat we, als allochtoon zijnde, over alles struikelen.

We zijn net voetballers geworden die zich bij iedere kleine gelegenheid laten vallen in de hoop een vrije trap te krijgen. En als we die niet krijgen? Nou, dan schoppen we toch gewoon!?

In een interview met Vers Beton zegt Aboutaleb:

Niemand kan de vrees van veel autochtone Nederlanders wegnemen, behalve de moslimgemeenschap zelf.

Vervolgens liet iedereen zich vallen om ‘au au au’ te roepen.

Ali Al-Jaberi schreef een opiniestuk erover dat hij vervolgens publiceerde bij Wij Blijven Hier en daarna bij Joop.nl. Nou kan ik begrijpen dat je over elk geschreven of gesproken stuk waarin het woord ‘moslimhaat’ voorkomt kan vallen, gezien het huidige haat-klimaat jegens moslims en andere minderheden in Nederland. Hartstikke begrijpelijk, ik wind me er ook over op. Maar de aanval op Aboutaleb is geheel onterecht. Men vat Aboutaleb zijn uitspraak verkeerd op.

Columnist Ali Al-Jaberi beargumenteert zijn stuk met ‘moslims de schuld geven van islamofobie is niet anders dan vrouwen de schuld geven van seksisme.’ Mee eens;  als Aboutaleb de schuld van moslimhaat inderdaad bij de moslims in Nederland had neergelegd. Maar dat heeft hij niet gedaan. Lees hierboven de quote van Aboutaleb nog eens even, nergens staat dat de haat die er is ontstaan de schuld van de moslims is. Hij legt de schuld niet neer bij de moslims in Nederland, maar juist de oplossing. Daar zit een wereld van verschil tussen.

Hand uitsteken
In het interview zegt Aboutaleb dat als iemand bang voor je is, wat onterecht is, steek dan je hand uit, dat neemt namelijk de angst weg. Zo onlogisch is dat niet. En als ik me niet vergis, is Wij Blijven Hier juist om dat klimaat jegens moslims ontstaan weg te nemen.

Altijd al willen weten wat moslims uitspoken in het dagelijkse leven? Komt het overeen met het beeld dat de media voor een ieder hebben geschetst? Wijblijvenhier.nl geeft je de kans je eigen conclusies te trekken met verhalen van onze schrijvers.

Dat staat er op hun website en dit is precies wat Aboutaleb bedoelt met zijn uitspraak. Laat weten wat je als moslim zijnde bezig houdt, namelijk andere dingen dan IS en ISIS. Laat zien dat wat de media vertellen niet overeenkomt met de moslims hier. Geef mensen de kans om de moslims van dichtbij te leren kennen. Waarom is dat nu ineens een probleem terwijl Wij Blijven Hier met die gedachtegoed is opgericht?

We schrijven met zijn allen steeds over de gebeurtenissen in de Gazastrook en Syrië, spreken in opinies en columns onze zorgen uit en leggen uit dat we dat verschrikkelijk vinden en dat we ertegen zijn en willen dat het ophoudt. Waarom kunnen we niet met zijn allen hetzelfde doen en onze zorgen uitspreken over IS en ISIS? Hoe zij de islam misbruiken? Waarom zou een moslim niet moeten vertellen dat hij of zij het verschrikkelijk vindt dat anderen zijn of haar geloof misbruiken om moorden te plegen? Dat hij of zij daar niet achter staat?

Onderzoek Turkse Nederlanders
Een recent voorbeeld zijn de Turkse Nederlanders. Toen Motivaction met een zogenaamd onderzoek kwam waarin ze ‘aantoonden’ dat Turkse jongeren geradicaliseerd zouden zijn en IS-aanhangers zouden zijn, waren het de Turkse jongeren die riepen: ‘Hier herkennen wij ons niet in.’ Ze begonnen een eigen onderzoek dat het tegendeel bewees, riepen Asscher aan tafel en hebben deze kromme beeldvorming weer direct rechtgezet door afstand te nemen. Het probleem was in een mum van tijd opgelost en die beeldvorming over de Turken hield geen week stand. Dus heeft Aboutaleb toch niet een beetje gelijk?

Naïef
En ja, moslimhaat is gecreëerd door media en politiek. En ja, in die hoek heerst racisme. Dat klopt. Maar wat verwacht je? Dat diezelfde media en diezelfde politiek de angst wegnemen? Het lijkt me eerder van toepassing dat zij het groter zullen maken. Eerst terecht wijzen dat daar racisten zitten en dan roepen dat ze de berichtgeving minder haatdragend moeten brengen, is nogal naïef. Wil je een ander geluid? Dan zul je het zelf moeten doen. En daar zijn prachtige platforms voor zoals Wij Blijven Hier, Joop en Voorbeeld Allochtoon.

De vergelijkingen
Begrijp me niet verkeerd. Aboutaleb zou inderdaad anders moeten reageren wanneer het over racisme gaat vanuit de PVV-hoek, de media of andere hoeken. Hij zou ook geen onderscheid moeten maken bij het reageren op verschillende groepen in vergelijkbare situaties. Maar over deze ene oplossing ben ik het toch met hem eens. En dit is dezelfde oplossing die hij, naar eigen zeggen in datzelfde interview, gebruikt heeft voor Feyenoord-hooligans.

En laten we niet vergeten dat moslimhaat allereerst ontstaat door onwetendheid. De enige, en meest gebruikte manier om meer over moslims te weten te komen is door de media te raadplegen , die enkel leugens vertellen. We weten inmiddels dat we daar niet op kunnen vertrouwen. Dus is het niet anders dan logisch dat als je de haat weg wilt nemen, je bij de onwetendheid moet beginnen en zelf de informatie moet geven. Enkel de boosdoeners willen aanspreken gaat niet helpen. Dus heeft Aboutaleb gelijk.

Wil je moslimhaat weg hebben? Steek je hand uit en bestrijd onwetendheid met kennis. De kennis dat islam en IS(IS) niet met elkaar verbonden zijn!

Zie ook: ‘Huismoslim’ Aboutaleb dient het racistische establishment

Dit stuk verscheen eerder op Voorbeeld-Allochtoon.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (69)