9.243
7

Blogger en wajonger

Anne Houtsma (38, Amersfoort) is Wajonger. Momenteel heeft de opleiding Maatschappelijke zorg MBO 3 bij MBO Welzijn Amersfoort afgerond.
Op haar weblog eenandereroute.blogspot.nl schrijft ze onder andere over het hebben van een beperking. In de toekomst wil ze graag presentaties geven hierover en mensen attenderen op wat zij wel kunnen

Waarom de Wajong mij zo ontzettend goed helpt

De Wajong is geen vetpot maar ik kan wel op mezelf wonen. Eigen regie is heel belangrijk in iemands leven.

Er is de laatste tijd weer van alles geschreven over de Wajong wat een heleboel mensen heeft geraakt en verontrust. Op het moment dat er gestemd werd over de toekomst van hoogopgeleiden met een Wajong kon ik helaas niet persoonlijk voor de Wajongers opkomen. Ik heb momenteel overlast van een renovatie in de wijk waar ik woon en moet daarom goed voor mezelf zorgen. Dankzij de Wajong kan ik keuzes maken die op dit moment belangrijk voor mij zijn zoals bijvoorbeeld het afzeggen van sociale verplichtingen en verwachtingen kleiner maken.

Ik ben in 2006 in de Wajong terecht gekomen omdat ik moeite had met werk behouden. Ik heb de onbekende aandoening 22q11 waar nooit iemand van heeft gehoord. 22q11 heeft op mijn leven een dusdanig groot effect dat ik niet altijd kan doen wat ik zo graag zou willen. Verwachtingen van mezelf en mijn omgeving liggen vaak te hoog en zijn niet altijd haalbaar. Desondanks probeer ik met hulp van mijn familie het beste uit mezelf te halen.

Het is voor mij heel belangrijk dat ik een plek heb waar er begrip is voor de beperking die ik heb maar ook dat ik de ruimte krijg die ik nodig heb om te ontwikkelen. Dankzij het feit dat ik in de Wajong zit kan ik alle mogelijkheden onderzoeken wat ik aankan. De Wajong is geen vetpot maar ik kan wel op mezelf wonen. Eigen regie is heel belangrijk in iemands leven, in welke situatie deze persoon ook zit. De Wajong geeft deze mogelijkheid.

cc-foto: qimono

Sinds de 5 % korting op de Wajong heb ik mijn financiën nauwlettend in de gaten gehouden. Omdat ik zelfstandig woon heb ik recht op extra toeslag van het UWV waardoor die korting aangevuld wordt. Dit geeft mij de mogelijkheid om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Ik heb het daarnaast niet over de andere dingen die als mens ook belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld af en toe nieuwe kleding kopen, een uitje met een vriendin voor de nodige ontspanning of andere dingen die buiten je noodzakelijke kosten vallen. In de Wajong zitten houdt in dat je weinig tot geen bewegingsvrijheid hebt om extra kosten te maken.

Naast het feit dat ik veel ruimte en tijd nodig heb om mezelf te ontwikkelen komen omgevingsgeluiden en informatie bij mij heel hard binnen. Het duurt lang voordat ik informatie heb verwerkt. Dit is een van de redenen waarom ik niet altijd direct kan reageren op situaties rondom de Wajong. Als er dan geluiden komen dat er weer plannen zijn over de Wajong die voor mij als oneerlijk voelen, maak ik me zorgen.

Ik heb de laatste situatie zijdelings gevolgd omdat dit niet geheel op mijn situatie van toepassing was. Toch wil ik me wel graag uiten over deze kwestie omdat dit nu eenmaal een doelgroep treft die kwetsbaar is. Ik vind dat er naast alle verdrietige verhalen er ook een geluid moet komen waarom de Wajong zo belangrijk is voor iemand met een beperking. Ik ben zelf tegen wil en dank in de Wajong terecht gekomen. Het allerliefst had ik mijn eigen geld verdiend maar helaas is dit tot nu toe nog niet mogelijk gebleken. Ik ben wel opgelucht dat ik dankzij de Wajong toch zoveel mogelijk uit mijn leven kan halen.

Het is heel makkelijk om alles in je leven waardeloos te vinden maar ik ga liever van het positieve uit. Wat kan ik wel ondanks de beperking die ik heb? Wat kan ik bereiken dankzij het feit dat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn salaris?

Het is enorm belangrijk dat mensen beseffen hoe belangrijk het is voor iemand met een beperking om vrijheid te blijven hebben. Zelfregie is zo belangrijk. Alle plannen die er gemaakt worden door het kabinet voelen stuk voor stuk als beroving van de vrijheid van mensen met een beperking. De Wajong is gemaakt voor mensen voor wie het zelf niet mogelijk is om werk te krijgen of voor wie het langer duurt voordat deze de juiste plek gevonden heeft.

De meeste mensen hebben niet voor niets een Wajong en kunnen naast hun eigen dagelijkse zorgen niet ook nog andere zorgen erbij hebben. Mijn dringende verzoek aan het kabinet is dan ook: denk goed na over de plannen met betrekking van de Wajong. Wat is realistisch en haalbaar voor deze doelgroep? Maar vooral: wat is eerlijk?

Geef een reactie

Laatste reacties (7)