2.123
137

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waarom definieert iedereen zich toch als slachtoffer?

Tal van groeperingen betwisten elkaar het slachtofferschap. Het leidt tot jijbakken

Op de Dagelijkse Standaard wast Shashi Roopram de moslims en de Marokkanen duchtig de oren. Wat er ook gebeurt, zij stellen zich als slachtoffer op, zo valt zijn lang en heftig betoog samen te vatten. Problemen zijn nooit hun eigen schuld maar het gevolg van discriminatie, achterstelling en kwaadsprekerij door racisten als Geert Wilders.

Roopram is niet de enige die er zo over denkt. Deze mantra wordt al jaren dagelijkse gezongen door bloggers, door reaguurders, door politici die het vreemde, het onbekende, het buiten de driekwartsmaat van 100% NL vallende, op de korrel willen nemen. Het is een soort achtergrondruis geworden waar wij al jaren aan gewend zijn.

’t Is net als met een gebouw dat je dagelijks zonder nadenken passeert. De bijzondere gevelkenmerken, dat ene beeldje ergens onder de timpaan, vallen je niet meer op. Zo hebben wij een belangrijke karakteristiek uit het oog verloren van die nationale vendelzwaaiers en  tegenstanders van de “multikul”: zij stellen zich net zo goed als slachtoffer op.

Zij voelen zich bedreigd door de aanblik van vrouwen met hoofddoek in de tram. De minaret tegenover de speeltuin geeft hen een angstig gevoel. Zij menen dat via de belastingen hun portemonnee wordt leeggeplunderd door moslims en Marokkanen. De euro en Brussel beroven hen van de resterende have en goed. Als zij hun stem verheffen, luistert er niemand, want dan worden ze voor racist uitgemaakt door de graaiers van de Partij van de Arabieren. De elite maakt goede sier van hun centen. De hufterigheid is algemeen. Zij komen in tegenstelling tot die mohammedanen nergens voor in aanmerking. Met gebogen schouders lopen zij langs de te huur staande etalages van de binnenstad, vreemdelingen in eigen land want als er nog ergens een winkel open is, dan is die van een Turkse slager die ook groente verkoopt. Zo worden zij gediscrimineerd in eigen land en dulden als ware martelaren de overlast van de islamieten en de drankzuchtige MOE-landers die hun baan hebben afgepikt.

Op die manier betwisten in dit ongelukkige land tal van groeperingen elkaar het slachtofferschap, elk met hun eigen argumenten, drogredenen, zondenbokken en clichés. Dat leidt tot een eindeloze en vermoeiende uitwisseling van jijbakken.

Daar wordt alle creativiteit ingezet voor het benadrukken van het eigen slachtofferschap, voor het onderstrepen en het toelichten van het eigen onvermogen want zonder onvermogen kun je geen geloofwaardig slachtoffer zijn.

Nee, met zulke burgers zal Nederland wel uit de crisis komen!

Ondertussen ben ik mooi het slachtoffer van al dat gelul over het eigen onterechte lijden.

Lees hier het opiniestuk van Shashi Roopram

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (137)