4.256
74

Hoofdredacteur Pink Bullets

Judith Valentijn is hoofdredacteur van vrouwenweblog Pinkbullets.nl, tekstschrijver, literatuurjunkie en muzieknerd. Elke dag verbaast ze zich over vrouwen in het algemeen en zichzelf in het bijzonder.

Waarom denken vrouwenbladen dat vrouwen idioten zijn?

'Zolang je haar goed zit, je outfit klopt en je weet hoe je een man moet bevredigen, doe je het als vrouw goed'

Al jaren lees ik geen vrouwenbladen meer, om de doodeenvoudige reden dat ik het zat was om als een idioot aangesproken te worden. Want als je vrouwenbladen moet geloven, hebben alle vrouwen problemen met hun gewicht (of zouden ze dat moeten hebben), hebben vrouwen geen idee hoe seks werkt, hebben we allemaal stiekem een hekel aan onze BFF’s en falen we hopeloos op de werkvloer. Waarom is dit?

Om mijn ergernis te illustreren, wat random headlines van de Libelle, Margriet, Linda, Glamour, Cosmopolitan en Viva:

– “Dit doe je toch niet aan op jouw leeftijd? (wel dus)”
– “Bad hairday – tips en trucs”
– “Marly (41) raakte zwanger van haar ex”
– “Het nieuwe daten”
– “Mijn ogen zitten hier hoor – trots op mijn enorme borsten”
– “Mannen willen buikjes en volle billen”
– “Surfdude of strandvent? Mooie mannen aan de kust”
– “Sexposities voor een gegarandeerd orgasme”
– “10 stappen om hem verliefd te laten worden”
– … en nog oneindig veel variaties op de thema’s seks, beauty en diëten.

Vrouwen zijn oppervlakkig
Door alleen naar de covers van de vrouwenbladen te kijken, krijg je het idee dat een vrouw een hulpeloos wezentje is, die zich alleen bezig houdt met oppervlakkige zaken en zelfs daar een bende van maakt. Zolang je haar goed zit, je outfit klopt en je weet hoe je een man moet bevredigen, doe je het als vrouw goed.

Echt schokkend zijn de aperte leugens in artikelen als “Sexposities voor een gegarandeerd orgasme” (en waarom spellen vrouwenbladen steevast ‘seks’ als ‘sex’?). Iedere vrouw is anders. Er bestaat géén positie waarin elke vrouw klaar kan komen. Als je al onzeker bent, als je al moeite hebt in bed, en met deze posities lukt het je óók al niet om te komen… Tja, dan stel je als vrouw niet veel voor. En ik weet niet zo goed wat ik nou erger vind; dat vrouwenbladen dit soort bullshit de wereld in helpen, of dat er daadwerkelijk vrouwen zijn die zich daardoor laten beïnvloeden…

Onzekerheid als verdienmodel
Dit lijkt dan ook het verdienmodel te zijn van het gemiddelde vrouwenblad; inspelen op onzekerheden en die uitmelken. Maar omdat je natuurlijk niet een paar euro neer gaat tellen voor een blad dat je alleen maar een kutgevoel geeft, worden er ook ‘positieve’ artikelen geschreven. Dus na een serie over diëten (je bent te dik!!) volgt een artikel over hoe mannen eigenlijk helemaal niet op dunne vrouwen vallen, maar op voluptueuze godinnen. (Je bent goed zoals je bent, behalve als je slank bent!)

Ieder mens heeft onzekerheden, daar hoef je niet per se een vrouw voor te zijn. Maar de onzekerheden van vrouwen zijn blijkbaar makkelijker te marketen dan die van mannen. Want mannenbladen bestaan niet. Niet met hetzelfde format als de vrouwenbladen. “Mannenbladen” als Revu, Panorama, Esquire en Maarten hebben geen artikelen over hoe je je penis groter kunt laten lijken en in welk model je het haar op je scrotum moet scheren. Logisch ook, want de gemiddelde man heeft helemaal geen behoefte aan geneuzel over hoe hij zijn schoonmoeder moet confronteren met haar opvattingen over de opvoeding van Sem, hij houdt óf zijn bek dicht, óf hij lost het op. Daarom bestaan er dan ook geen “mannenbladen”, maar wel magazines over politiek, opinie, nieuws, economie, wetenschap, misdaad eventueel gecombineerd met een snufje entertainment en lifestyle. En in bladenland zijn dit blijkbaar onderwerpen waar de vrouwtjes zich niet mee bezig houden (want wij zijn te dom en oppervlakkig) dus zijn dit soort magazines opeens “mannenbladen”.

Vrouwenbladen houden vrouwen graag dom
Als een vrouwenblad jou écht wilt helpen met je onzekerheden, zouden ze zichzelf kapot moeten schrijven. Want onzekerheden bestrijd je onder andere door jezelf geen complexen aan te laten praten door de media. Al is het alleen maar omdat diezelfde media geld verdienen door jou onzeker en oppervlakkig te houden. Als vrouwenbladen jou echt zouden willen helpen met jouw persoonlijke ontwikkeling, zouden ze je geen flutartikel voorschotelen over hoe dolletjes het is dat Eva Jinek na alphamannetje Bram Moszkowicz nu date met bioloog Freek Vonk, maar zouden ze beschrijven over hoe belangrijk het is dat Vonk onderzoekt hoe je van slangengif medicijnen kunt maken.

Als vrouwenbladen jou echt zouden willen helpen met jouw persoonlijke ontwikkeling, schrijven ze niet alleen artikel over de meest sexy mannen in de politiek, maar lichten ze ook toe hoe het beleid van deze heren invloed heeft op jouw leven.

Als vrouwenbladen jou echt zouden willen helpen met jouw persoonlijke ontwikkeling, schrijven ze niet over of lillende vetrollen nou wel of niet in de smaak vallen bij mannen, maar hoe je jezelf kunt accepteren zoals je bent.

Als vrouwenbladen jou echt zouden willen helpen met jouw persoonlijke ontwikkeling, schrijven ze geen artikelen over welke kleren je aanmoet naar kantoor, maar over dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen.

Als vrouwenbladen jou echt zouden willen helpen met je persoonlijke ontwikkeling, schrijven ze geen artikelen die inspelen op jouw onzekerheden.

Als jij verder wilt komen met je persoonlijke ontwikkeling, lees dan geen vrouwenbladen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Pink Bullets.

cc-foto: Hellebardius en margotwood

Geef een reactie

Laatste reacties (74)