1.769
29

Senior adviseur Openbaar Vervoer

Wilco Bos werkt als adviseur op het gebied van openbaar vervoer bij een groot ingenieurs- en adviesbureau. Daarnaast is hij lokaal actief bij de Partij van de Arbeid en schrijft hij graag over politiek. Opiniestukken schrijft hij op persoonlijke titel.

Waarom dit motorblok maar niet wil starten

Er is dus een centrumrechts motorblok wat dolgraag wil regeren, maar met wie?

cc-foto: Larry Lamb

Afgelopen weekend moesten de partijleiders bezinnen van Edith Schippers. In de hoop dat partijen met nieuwe ideeën komen voor de formatie. Maar heeft dit wel zin?

Direct na de verkiezingen werd in de media gesproken van een motorblok wat de basis zou moeten vormen van een nieuw regering. VVD, CDA en D66 waren logische partners om het samen te gaan doen, en hoefden er alleen nog een vierde partij bij te vinden. En daar zit nu precies het probleem.

Na het stuklopen van de formatie liepen de meningen uiteen of het kwam door de principes van Jesse Klaver, of door de stugheid van Sybrand Buma. Maar wat wel duidelijk was: VVD, CDA en D66 wilden het liefste met zijn drieën door en zochten weer een nieuwe partner. Blijkbaar waren de onoverbrugbare verschillen niet onderling, maar alleen met GroenLinks.

Er is dus een centrumrechts motorblok wat dolgraag wil regeren, maar met wie? GroenLinks is afgevallen, D66 wil geen ChristenUnie, SP wil niet met de VVD en PvdA wil vooralsnog helemaal niet. En VVD en CDA sluiten aan de rechterkant de PVV uit, waardoor een patstelling is ontstaan.

En eigenlijk snap ik de linkse partijen ook wel. Wie wil er nu als kleinste partij aansluiten bij een centrumrechts motorblok wat al gevormd is? Waar je dus het beleid hooguit een beetje naar links kunt zetten, maar het in gewicht altijd aflegt tegen het blok.

Volgens mij zit daar de echte patstelling. Bij de houding van deze drie partijen, die hun partnerschap al een uitgemaakte zaak vinden, maar voor een meerderheid toch nog even een vierde partij nodig hebben. En het lijkt voor dit motorblok niet uit te maken of dit PvdA, SP, GroenLinks of (behalve dan voor D66) de ChristenUnie is. Deze partijen moeten dan in het landsbelang over hun schaduw heenstappen en het motorblok aan een meerderheid helpen.

Het wordt tijd dat dit motorblok over de eigen schaduw heen stapt. Pas als deze partijen niet meer als blok werken, maar ook openstaan voor andere combinaties, wordt deze formatie vlotgetrokken. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)