3.533
45

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waarom gaan Hennis en Koenders niet in Turkije campagne voeren?

Gelijke monniken, gelijke kappen: het is het beste antwoord op de komst van de Turkse minister

Foto: ANP

Heel politiek Den Haag is boos over de campagnespeeches die Turkse ministers in Nederland willen houden. Van Wilders tot Roemer. Het blijft niet bij woorden alleen. Wie vandaag de dag een Turks bewindspersoon voor een zaal wil zetten, komt allerlei problemen tegen. De gemeente komt ineens heel strikt de brandveiligheid controleren en zaaleigenaren durven het niet aan om ruimtes beschikbaar te stellen. Minister Hennis verwoordde donderdagavond bij Pauw en Jinek op voortreffelijke wijze het algemeen gevoelen. Zij ging ook niet in Turkije voor de VVD folderen.

Waarom eigenlijk niet? Een aantal Nederlandse partijen houdt er wel degelijk afdelingen in het buitenland op na. Waaronder de VVD. Nooit had ik gedacht dat ik een dergelijke aanbeveling zou doen. Maar word Twittervolger van de VVD Londen en Facebookvriend van de afdeling New York/USA. Ongetwijfeld voeren de buitenlandse afdelingen van alle politieke partijen in het buitenland nu actie om hun achterban zoveel mogelijk naar de stembus te krijgen.

D66 heeft zelfs tevergeefs een kort geding aangespannen omdat teveel Nederlanders in het buitenland de papieren voor deelname aan de verkiezingen te laat ontvangen.

Een VVD Turkije bestaat nog niet. Dat is vreemd, want je zal  in Nederland de liberale gemeenteraadsleden met een Turkse achtergrond de kost moeten geven. Er wonen in het land van Erdogan genoeg aanhangers  – al dan niet met dubbel paspoort – om de oprichting van zo’n afdeling te rechtvaardigen. Dat geldt trouwens voor alle Nederlandse partijen en voor alle landen waarmee Nederlanders veel familiebanden onderhouden, zoals Marokko, Kaapverdië of de Dominicaanse Republiek. Het kan natuurlijk zijn dat het daar verboden is om afdelingen op te richten van buitenlandse partijen, maar dat is dan schandalig en minister Koenders zou scherp protest aan moeten tekenen tegen iedere poging om de politieke organisatie van Nederlanders in het buitenland te bemoeilijken of tegen te gaan.  In onze tijd van globalisering  en internationalisering komen er steeds meer mensen bij met wortels in verschillende landen. Trek daar je voordeel uit, in plaats van afwerend te reageren op grond van verouderd nationalisme.

Gelijke monniken, gelijke kappen. Het beste antwoord op de komst van de Turkse minister zou inderdaad een bezoek van laten we zeggen minister Koenders en minister Hennis aan Turkije zijn, waar zij respectievelijk in Ankara en Istanbul afdelingen oprichten van de VVD en de PvdA met een stevige campagnespeech voor de vijftiende maart, nu dat nog net kan.

Dat is een betere actie dan het huidige sabotagebeleid waar je  – zoals Joost Lagendijk donderdagavond bij het Oog op Morgen zei – alleen maar Wilders en Erdogan in de kaart speelt.

Nee, laten onze politici maar eens gauw afreizen naar Turkije om dáár aanhang te werven onder de Nederturken. Er wonen er inmiddels genoeg.

Zaterdagmiddag 11 maart om 14.00 uur presenteert Han van der Horst bij boekhandel Donner, Coolsingel 119 Rotterdam (tegenover C&A) zijn nieuwe boek Rotterdam Bruid van de Maas van prehistorie tot nu. Hij biedt de eerste exemplaren aan aan twee markante maasstedelingen, Roland Vonk en Pierre van Duyl. Allen welkom.

 

 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (45)