730
17

Lid afdelingsbestuur GroenLinks

Alicia Hobbel studeerde Engels aan de universiteit van Utrecht met als specialisatie vertalen en westerse literatuur. Sinds 2010 is ze lid van het afdelingsbestuur van GroenLinks in Rotterdam.

Waarom GroenLinks het niet meer moet hebben over ‘Brussel’ en ‘in Europa’

'Politici die doen alsof er een keuze is tussen bijvoorbeeld D66 en VVD, zijn niet helemaal eerlijk'

GroenLinks zou in de campagne voor de Europese verkiezingen wat mij betreft nooit meer mogen spreken over pro- of anti-Europees, over “in Europa” of over Brussel alsof het een zelfstandige entiteit is. Als we serieus zijn over de plannen die we uit willen voeren op Europees niveau, moeten we niet meegaan in een verhaal dat suggereert dat je voor of tegen Europa kan zijn, alsof het iets is wat kan verdwijnen als je er maar hard genoeg tegen schopt, zoals sommige politici het voor proberen te stellen.

Europa bestaat, en Nederland ligt in Europa. Daarom zijn we net zo mal als de Britten die denken dat Europa aan de overkant ligt, als we het hebben over ‘in Europa’. Er is al een bestuurslaag in Europa, net zoals die er is op nationaal niveau, op provinciaal niveau en op stedelijk niveau. Dat GroenLinks plannen heeft voor Nederland of voor bijvoorbeeld Rotterdam, maakt ons niet pro-Rotterdam of pro-Nederland. Dat je bevoegdheden anders wilt verdelen, betekent ook niet per se dat je voor of tegen een hele bestuurslaag bent. Niet tevreden zijn met wat er in Nederland gebeurt, maakt je ook niet anti-Nederland. We willen iets anders in Nederland en in (de rest van) Europa, dan wat er nu gebeurt onder leiding van rechtse partijen.

Kiezen
GroenLinks moet uitdragen wat zij gelooft. We willen meer democratische controle in Europa en op termijn ook Europese kieslijsten. Daarom moeten we niet meer meedoen met politici die zullen zeggen dat de bevolking straks mag kiezen tussen Nederlandse partijen. Die Nederlandse partijen zijn straks namelijk onderdeel van grotere Europese partijen. Politici die doen alsof er een keuze is tussen bijvoorbeeld D66 en VVD, zijn niet helemaal eerlijk. Laten we tenminste als GroenLinks de kiezer als volwassene behandelen en vertellen hoe het werkelijk zit.

Natuurverschijnsel
Daar hoort ook bij dat we het niet hebben over Brussel. Brussel is een stad waar politici werken die beslissingen nemen. Brussel is geen persoon of een instituut, het is geen natuurverschijnsel dat effecten heeft waar wij niets aan kunnen doen.

Politici van GroenLinks, laat je niet meeslepen door betogen van andere politici en je niet verleiden om in onzinnige tegenstellingen te denken. Wij moeten ons eigen verhaal vertellen.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)