3.037
139

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waarom GroenLinks zo verloor

MKB-ers weten: als je de klanten eenmaal hebt weggejaagd, komen ze niet gauw meer terug

Een commissie onder leiding van Andrée van Es moet uitzoeken waarom GroenLinks bij de laatste verkiezingen zo verloor. Dat is overbodige moeite. De reden is zonneklaar.

GroenLinks is vanouds een partij voor mensen die de PvdA te rechts en te onbetrouwbaar vonden. Ze ontstond net voor de val van de Berlijnse muur uit een fusie van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Politieke Partij Radicalen (PPR) en de Evangelische Volkspartij (EVP). Tot dan toe stonden deze groeperingen in het politiek spraakgebruik bekend als “klein links”. Strijd voor ontwapening en verzet tegen militair ingrijpen van het westen in ontwikkelingslanden waren belangrijke bindmiddelen. Daarnaast scoorde milieubewustzijn hoge ogen bij de linkse stemmers op GroenLinks omdat zij de vervuiling van lucht en water graag definieerden als een uitwas van het kapitalisme.
De partij verwierf zich een beperkte maar vaste niche in het Nederlandse politieke landschap.
Linkse stemmers die hun heil zoeken bij zo’n partij, zijn niet gediend van steun aan de Kunduz-missie. Zij zijn om tal van redenen (“Oorlog is nooit een oplosssing”) tegenstander van militaire interventies. Zij twijfelen aan de goede trouw van organisaties als de NAVO of wereldmachten als de Verenigde Staten. Zij verwachten van GroenLinks juist heftige oppositie tegen de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan.
Zulke stemmers staan met hun antikapitalistisch hart vreemd te kijken als hun partij voorstander blijkt van een versoepeld ontslagrecht, forenzenbelasting, het maanden zonder AOW zetten van vroeggepensioneerden en andere maatregelen. Zij worden boos als partijleider Jolande Sap al deze maatregelen ook nog eens gretig staat te verdedigen terwijl haar nieuwe vrienden van de VVD, de ChristenUnie, het CDA en D66 wijselijk zwijgen.
GroenLinks is als een winkel die de klanten van zich vervreemdt door de favoriete artikelen uit de schappen te halen. Het is een kroeg die na de verbouwing leegloopt omdat de stamgasten het vertrouwde interieur missen.
Veel waarnemers geven de schuld van de politieke deconfiture aan Tofik Dibi omdat hij met zijn kandidatuur voor het leiderschap chaos creëerde in de partij. Daar heeft het allemaal niks mee te maken. Net zo min als Jolande Sap om haar persoonlijkheid verantwoordelijk kan worden gesteld voor wat fout liep.
Het zijn niet de vrouwtjes en de mannetjes. Het is de koers. Het is de koers. De partij heeft met een nieuw product de aanhang weggejaagd. Zij hebben zich al dan niet grommend tot de concurrentie gewend.
MKB-ers weten: als je de klanten eenmaal hebt weggejaagd, komen ze niet gauw meer terug. Er zit dan maar één ding op: elders een nieuwe clièntele zoeken. Anders kun je de tent beter sluiten.
Als GroenLinks wil overleven, moet het op zoek naar een nieuw  electoraat. Het zal nog niet meevallen dat te vinden. Zoveel Jort Kelders – rechts, groen en vegetarisch – zijn er ook niet in Nederland.

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Opinies over het vertrek van Sap:
Francisco van Jole: Wie volgt Sap op?
Han van der Horst: Waarom GroenLinks zo verloor
Christian Jongeneel: De messen in de rug van Jolande (2)
Hans Groen: Groen 3.0
Theo Brand: Koningin Femke koos Jolande en in 2012 barstte de bom
Jasper Blom: GroenLinks, weg met die bureaucratische selectieprocedures


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (139)