Laatste update 11:56
2.483
32

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waarom Harbers wegging en Snel mag blijven

'Onder de verantwoordelijkheid van deze staatssecretaris voor belastingen is ontoelaatbaar machtsmisbruik voorgekomen'

Staatssecretaris Mark Harbers trad af, staatssecretaris Menno Snel blijft zitten. In beide gevallen ging het om een akkefietje met mensen wier familiewortels in de iets warmere landen liggen.

Lijstje
Harbers verloor zijn politieke geloofwaardigheid om een futiliteit. Onder zijn verantwoordelijkheid werd een lijstje gepubliceerd over criminaliteit onder asielzoekers waarbij de zware misdaad onder het hoofdje ¨overige¨ was ondergebracht. Omdat een deel van de bevolking wenst te geloven dat je met vluchtelingen op grote schaal moord en doodslag in huis haalt, kostte hem dat de kop. Bij nader onderzoek bleek dat allemaal mee te vallen. Er kwam geen enkele moord voor in die cijfers van Harbers, wel eenmaal zelfverdediging met dodelijke afloop. Als je de misdadigheid onder asielzoekers – veelal jonge mannen – vergelijkt met die onder de overige jonge mannen, dan blijken ze gemiddeld minder crimineel dan Nederlanders. In totaal gingen 1710 asielzoekers over de schreef volgens dat onderzoek. De geverbaliseerde zwartrijders meegerekend. Het aantal verdenkingen (niet veroordelingen) voor zware delicten was klein: zware mishandeling 51, straatroof 26, inbraak 68. Op 1 juli 2019 zaten er 24.312 personen in de asielzoekerscentra.

Snel
Wikiportret van Menno Snel: Henriëtte Guest

Machtsmisbruik
Menno Snel mag blijven zitten. Onder de verantwoordelijkheid van deze staatssecretaris voor belastingen is ontoelaatbaar machtsmisbruik voorgekomen. Echtparen met een allochtone tint zijn door de fiscus in de grootste financiële moeilijkheden gebracht terwijl men bij de belastingdienst van hoog tot laag w i s t dat zij ten onrechte werden aangepakt. Zij ruïneerden burgers van dit land omdat het kon. Zo eenvoudig lag dat. Omdat ze er zin in hadden. Omdat ze een fout zouden moeten toegeven als ze rechtvaardig handelden. Omdat ze daar niet mee konden leven. Daarom deden zij dat en fuck de brave gezinnen die daardoor naar de verdommenis gingen.

Snel erfde deze affaire van zijn voorganger Eric Wiebes, thans brekebeen op klimaatzaken, maar maakte er een gewoonte van om de kamer onvoldoende en lapidair te informeren. En wel op aanzienlijk grotere schaal dan Harbers. Toch hield hij niet de eer aan zichzelf. Hij bleef op zijn post. Hij beloofde beterschap en daar nam de Kamer terwijl de geur van geroosterd vlees al op het Binnenhof hing, genoegen mee. Het was niet helemaal comme if faut maar soit, daar laat je toch een bewindsman niet voor gaan.

Beide staatssecretarissen hebben de kamer onvoldoende geïnformeerd. Harbers begreep dat hij de eer aan zichzelf moest houden toen bleek dat hij geen voedsel genoeg gegeven had aan de vooroordelen tegenover mensen die in brede kring als ¨getint¨ worden aangeduid. De Kamer onvoldoende inlichtingen verschaffen over machtsmisbruik tegen dezelfde categorie gericht, is géén doodzonde. Dan volgt vergeving.
Het rook afgelopen donderdag niet alleen naar geroosterde spareribs op het Binnenhof. Ook naar bederf. En wie weet proefde deze of gene barbecuebezoeker de smaak van racisme.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (32)