4.813
356

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waarom heb ik genoeg van 9/11?

Het lijkt wel de week voor oudjaar als ze bij de omroepen ook niets beter weten te doen dan eindeloos terugblikken

De hele week al zien we die vliegtuigen de twin towers binnenvliegen. De hele week ook wordt het derde vliegtuig vergeten dat het Pentagon trof. En we horen heel weinig over de opstand in het vierde vliegtuig, dat naar het schijnt op weg was naar het Witte Huis: passagiers ondernamen een zelfmoordaanval omdat ze toch ten dode waren opgeschreven en niet wensten te sterven zonder tenminste iets te doen. Deze heldendaad verdient het nooit te worden vergeten. Ze behoort met gouden letters bijgeschreven te worden in de geschiedenis van de Verenigde Staten bij de verdediging van Bataan of het sneuvelen van Davy Crockett bij Los Alamos.

Zou ik de enige zijn die dan de neiging heeft om weg te zappen? Ik heb genoeg van 9/11. Ik ben het zat. Ik wil niet worden doodgegooid met reconstructies, reprises, de eindeloze stoet al dan niet zelfbenoemde deskundigen en de mededeling dat op die rampzalige dag de wereld voorgoed veranderde. Het lijkt wel de week voor oudjaar als ze bij de omroepen ook niets beter weten te doen dan eindeloos terugblikken. Zal ik ook eens een duit in het zakje doen. Ja, laat ik nou van mijn kant ook eens een duit in het zakje doen.

Die terroristen hadden een stel vlieglessen genomen zodat zij de gekaapte toestellen recht op hun doel af konden sturen. Als wapens gebruikten zij vlijmscherpe messen. Dat was genoeg. Met de inzet van betrekkelijk weinig mensen en een zeer overzichtelijk budget waren zij in staat een gewelddadige actie uit te voeren van ongekende symbolische kracht. Zij hebben bovendien onze samenlevingen gedwongen om miljarden uit te geven aan allerlei veiligheidsmaatregelen om herhaling te voorkomen. Bovendien is de vrijheid van de burgers – vrijheid is de grote troef van het westen – in veel opzichten beperkt om terroristen geen kans te geven.

We hebben onze samenleving kwetsbaar gemaakt. Dat is een verontrustende gedachte. Misschien heb ik daarom genoeg van 9/11 en wil ik het gewoon niet weten.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (356)