Laatste update 15:26
9.219
247

Tweede Kamerlid SP

Jasper van Dijk (1971) is Tweede Kamerlid voor SP. Hij is politicoloog en was docent en daarna fractiemedewerker in Tweede Kamer en Europees Parlement. In 2006 was hij raadslid in Amsterdam. In de Kamer is hij woordvoerder hoger onderwijs, cultuur, media en defensie.

Waarom ik de petitie voor de boerkawet heb getekend

Ik hoop van harte dat vrouwen die door anderen worden gedwongen een boerka of nikaab te dragen, het ding met een beroep op deze wet eindelijk kunnen afwerpen.

Deze week heb ik de petitie van Femmes for Freedom getekend voor de ‘boerkawet’. Het is geen makkelijk onderwerp want een verbod op het dragen van een kledingstuk is een uiterste middel. En toch ben ik voorstander van deze wet. En wel om de volgende redenen:

1. De wet is geen totaalverbod maar een gedeeltelijk verbod: in openbare voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en gemeentehuis. Het is een verbod om je gezicht te bedekken op plekken waar communicatie en identificatie belangrijk zijn – alleen al om misleiding te voorkomen. Daarom geldt de wet ook voor bivakmutsen en integraalhelmen.

2. Een boerka (lees: nikaab) belemmert communicatie. Juist in openbare voorzieningen is communicatie belangrijk. Een student met een boerka bemoeilijkt goed onderwijs, een patiënt met een boerka goede zorg. Een leraar met een boerka is al helemaal ondenkbaar. Ook als het gaat om (sociale) veiligheid is een verbod wenselijk.

3. Een boerka staat voor ongelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Niet voor niets is het verbergen van gezicht en/of lichaam van vrouwen verplicht in landen met de meest fundamentalistische regimes. Vrouwen- (en homo-)rechten zijn in die landen ver te zoeken. Een man met een boerka heb ik nog nooit gezien.

Zelfbeschikking
Om deze redenen vind ik het verbod goed te verdedigen. Dat betekent niet dat vrouwen met een boerka nu vogelvrij zijn en door iedereen nagejaagd mogen worden, zoals in het AD werd gesuggereerd. Ik neem ook afstand van Wilders die het verbod vooral gebruikt voor zijn eigen anti-islam agenda (hij wil nu verder met een verbod op de hoofddoek). Het gaat erom dat de overheid een kader stelt en dat niet isolatie en segregatie, maar integratie en gelijkwaardigheid bevorderd worden.

Tegenstanders van het boerkaverbod (zoals Amnesty) wijzen veelal op het recht op zelfbeschikking. Ik vind zelfbeschikking ook heel belangrijk, maar dat mag geen reden zijn om je gezicht te verbergen op school en dergelijke. Instanties hebben het recht te weten met wie zij te maken hebben (het zou wat zijn; dan laat je je examen gewoon door iemand anders doen). Daarnaast: als iemand – op grond van zelfbeschikking – wil naaktlopen wordt dat ook niet geaccepteerd. Zelfbeschikking is dus belangrijk, maar ook betrekkelijk.

Tot slot ben ik niet naïef, maar ik hoop van harte dat vrouwen die door anderen worden gedwongen een boerka of nikaab te dragen, het ding met een beroep op deze wet eindelijk kunnen afwerpen.

Geef een reactie

Laatste reacties (247)