2.972
26

Communicatiestrateeg

Tijn Elferink (1981) is communicatiestrateeg. Hij adviseert bedrijven, overheden en politici over communicatie. Hij begon zijn carrière in de journalistiek, bij weekblad Nieuwe Revu. Tijn is op Twitter te volgen via @tijnelferink

Waarom ik deze keer geen VVD stem

Woensdag in de finale NK politieke pingpong

Ik ben een liberaal. Meestal stem ik VVD. Ik ben een enkele keer vreemdgegaan, maar met een andere partij dan D66 heb ik nooit geëxperimenteerd. Maar VVD gaat het woensdag zeker niet worden.

De laatste tijd heb ik mij vaak kritisch over de partij uitgelaten. En terecht, met een leider die sneller van links naar rechts schiet dan een doorgewinterde slalommer.

Natuurlijk moet je in de politiek geven en nemen, maar en zijn grenzen. Een standpunt als de forensentaks is onbegrijpelijk voor een partij die er zegt te zijn voor de hardwerkende Nederlander. Dat zag de VVD later ook in. Al eerder hadden we Rutte’s draai over het PGB. En we moesten Griekenland redden, maar nadat wij Nederlanders er miljarden in hebben gestopt zei Rutte opeens stoer dat ze geen cent meer krijgen.

Een van de grootste blunders is voor rekening van Jeanine Hennis Plasschaert. Sorry Jannine, maar ik wrijf het er met alle liefde nogmaals in: weigerambtenaren. Hennis stemde onder druk van Rutte tegen een motie van GroenLinks om direct een einde te maken aan het fenomeen weigerambtenaren. Om de SGP te vriend te houden; alles voor de macht. Begrijp me niet verkeerd, beste Jeanine, van mij mag je als volksvertegenwoordiger lekker blijven zitten. Van mij mag je zelf na het nee-stemmen tijdens de Amsterdam Gay Pride vrolijk vanaf een boot roepen hoe belangrijk je homo-emancipatie vindt. Maar ik begrijp je niet meer.

De laatste toevoeging aan deze politieke pingpong is de wietpas. Die moest en zou er komen, benadrukte Opstelten. Partijleden hebben dan te gehoorzamen, zoals Hennis al illustreerde. En dus was Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, voor de wietpas. Het water stond aan z’n lippen, maar hij bleef volhouden dat het ondanks het doorbreken van de dijken droger was geworden. Afgelopen week ging de VVD opeens om. De wietpas ging op de helling en de steun van Hoes ging in rook op.

Eerst dacht ik dat de partij van gekkigheid niet meer wist wat het moest doen om aan de macht te blijven. Maar dat is het niet. De partij onder leiding van Rutte heeft gewoon geen idee. Visie? Ach joh, kom zelf eens met een visie! En daar heeft hij nog een punt ook. Geen enkele partij heeft echt een visie. Veel verder dan gratis kraanwater in de horeca zijn de lijsttrekkers niet gekomen. Wat ze in deze korte campagne vooral hebben gedaan is elkaar voor leugenaar uitmaken en Nederland bang maken door een beeld te schetsen wat er zou gebeuren als de concurrent aan de macht komt.

Ik heb partijen gebeld met een aantal inhoudelijke vragen. Vragen als: ‘moet er een belasting komen op financiële transacties?’ Het duurde dágen voordat ze antwoord konden geven. En de antwoorden waren vaag: “We zijn voorstander van een eerlijke, transparante markt waarin…” Ja, laat maar. De enige die duidelijk antwoord gaf, is D66. De PVV antwoordde overigens helemaal niet. Wie de partij belt, krijgt meteen een antwoordapparaat met de mededeling dat je kunt mailen naar een bepaald emailadres. Dat heb ik meermaals gedaan, tevergeefs.

De enige die we in deze verkiezingen dankbaar moeten zijn is Diederik Samsom. En dat uit mijn mond. Dankzij het ijzersterke optreden van Diederik Samsom tijdens het premiersdebat, is de SP in de peilingen in min gegaan. Een zegen voor het land. Samsom heeft het hele premiersdebat uit z’n hoofd geleerd en speelde lijsttrekker. Maar dat deed hij wel verdomd goed. Straks leert hij Europa uit z’n hoofd. En stopt hij hypotheekrente-aftrek, pensioenen, jeugdwerkloosheid, zorgkosten en weet ik veel wat nog meer in z’n hoofd. Het heeft alleen iets gekunstelds, waardoor ik hem niet vertrouw. Bovendien moet je maar hopen dat hij op basis van al die informatie de juiste beslissingen neemt.

Natuurlijk verander ik. Mijn kijk op de politiek is anders dan een paar jaar geleden. Maar ik ben nog dezelfde persoon. Dezelfde kiezer als toen. Alleen is de politiek de politiek niet meer. En bepaalde partijen zijn al helemaal de weg kwijt. De VVD, ooit een liberale partij, is een conservatieve partij zonder visie geworden. Ik wil een lijsttrekker die mij uitlegt wat hij of zij aan de problemen gaat doen. Hoe hij of zij denkt dat we Nederland gaan redden en daarbij verder gaat dan te stellen dat we gaan besparen door ‘te bezuinigen op bureaucratie’. Het kan nog, we hebben nog twee dagen. Wie komt er met een goed verhaal?

Geef een reactie

Laatste reacties (26)