4.457
29

Oprichter van The Turn Club

Merlijn Twaalfhoven is creatief onderzoeker van complexe maatschappelijke problemen. Hij is oprichter van The Turn Club en startte tijdens de coronatijd de Academie voor Onzekerheidsvaardigheid.

Waarom ik een geel hesje aantrek

Omdat ik zie hoe zoveel mensen vermalen worden door een wereld waarin de economie altijd voorrang krijgt

cc-foto: Thomas Bresson

Ik schrik van de berichten die mijn vrienden delen over Gele Hesjes. Het lijkt daarin alsof het allemaal alleen boze witte mannen zijn die zich drukmaken om dingen te behouden die niet meer houdbaar zijn, zoals fossiele brandstoffen, Zwarte Piet en het Nederland van “15 miljoen mensen”.

Maar jongens, kijk beter. Laat je niet zo beïnvloeden door de giftigheid van onze nieuws-machine. Immers, net als de rest van wat we ‘nieuws’ noemen gefilterd wordt op vermakelijkheid en sensatie, krijgen met name de extreme, idiote of gewelddadige deelnemers aan het Gele Hesjes-protest aandacht.

Luister naar wat er speelt. Zie hoe zoveel hardwerkende mensen hun zekerheden zien verdampen in deze tijd van verandering. Besef hoe wij elkaar nodig hebben, willen we werkelijk tegenwicht bieden tegen de snel groeiende ongelijkheid, de macht van multinationals en de haperende omslag naar een duurzame wereld.

Daarom trek ik een geel hesje aan.

Omdat ik zie hoe zoveel mensen vermalen worden door een wereld waarin de economie altijd voorrang krijgt.

Omdat ik verbijsterd ben dat de financiële sector steeds vrij spel heeft en niet ingrijpend is gereguleerd na de crisis. Het is oneerlijk en ondermijnend als rijkdom vanzelf groeit ten koste van vele anderen en het vangen van rente en dividend meer oplevert dan ondernemen, werken en meedoen.

Omdat het hoog tijd is voor een welvaartsdividend. Niet voor aandeelhouders en investeerders die al zoveel jaren profiteren van het werk van anderen. Wel voor iedereen die zich elke dag weer inzet om de samenleving te laten draaien. Een basisinkomen geeft rust en houvast in het leven van iedereen die weinig zekerheden heeft. Een einde aan de ondoorzichtige bureaucratie rondom eindeloos veel regelingen en uitzonderingen.

Omdat wij allen zo moeizaam vertegenwoordigd zijn in een partijpolitiek stelsel dat 150 jaar geleden ontworpen is, juist om ‘het volk’ op afstand te houden. Een stelsel dat ervoor zorgt dat er niet verder dan vier jaar vooruit kan worden gekeken, dat gevoelig is voor lobby’s en dat baat heeft bij desinformatie, hypes en geruchten.

Omdat we deze urgente opstand niet mogen laten kapen door klimaatontkenners en emotionele angst voor vreemdelingen. Het beschermen van mensen, hun inkomen, zorg en onderwijs staat voorop. Pas als we kunnen garanderen dat de samenleving een betrouwbare en veilige plek is voor alle Nederlanders, kunnen we de rust vinden om te bouwen aan belangrijke Nederlandse waarden zoals de zorg voor natuur en landschap, terugbrengen van luchtvervuiling en een open, tolerante samenleving.


Laatste publicatie van Merlijn Twaalfhoven

  • Het is aan ons

    Waarom we een kunstenaarsmindset nodig hebben om de wereld te redden

    November 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (29)