4.319
29

Oprichter van The Turn Club

Merlijn Twaalfhoven is oprichter van The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals en bruggenbouwers die maatschappelijke vraagstukken aanpakken met een kunstenaarsmindset.
Hij werkte als componist en ontwerper van muziekprojecten op ongewone locaties, zoals natuurgebieden, vluchtelingenkampen, een zigeunerghetto, de favela van Rio de Janeiro en in huiskamers van Oost Jeruzalem.

Hierbij doorbreekt hij bestaande grenzen tussen genres en stijlen en kiest actuele gebeurtenissen als onderwerp. Zo bracht hij schrijvers in Aleppo en Syrische musici in Nederland samen met leden van het Concertgebouw Orkest voor een interactief muziekstuk waarin direct contact met achterblijvers in het bezette Aleppo werd gelegd.

Hij schreef Kunst in de Wereld, een pleidooi voor een directe verbintenis tussen kunst de samenleving en ontving een UNESCO award. Met The Turn Club zet hij zich in om vastgeroeste patronen in de samenleving te doorbreken en nieuwe verbintenissen te scheppen tussen kunst en maatschappelijke vraagstukken.

Hij doorbreekt bestaande grenzen tussen genres en stijlen en kiest actuele gebeurtenissen als onderwerp.

is componist, schreef voor orkesten in binnen- en buitenland maar ontwierp ook muziekprojecten in conflictgebieden en een geheim festival in huiskamers van Oost Jeruzalem.

Hij schreef Kunst in de Wereld, een pleidooi voor een directe verbintenis tussen kunst de samenleving en ontving een UNESCO award.

Waarom ik een geel hesje aantrek

Omdat ik zie hoe zoveel mensen vermalen worden door een wereld waarin de economie altijd voorrang krijgt

cc-foto: Thomas Bresson

Ik schrik van de berichten die mijn vrienden delen over Gele Hesjes. Het lijkt daarin alsof het allemaal alleen boze witte mannen zijn die zich drukmaken om dingen te behouden die niet meer houdbaar zijn, zoals fossiele brandstoffen, Zwarte Piet en het Nederland van “15 miljoen mensen”.

Maar jongens, kijk beter. Laat je niet zo beïnvloeden door de giftigheid van onze nieuws-machine. Immers, net als de rest van wat we ‘nieuws’ noemen gefilterd wordt op vermakelijkheid en sensatie, krijgen met name de extreme, idiote of gewelddadige deelnemers aan het Gele Hesjes-protest aandacht.

Luister naar wat er speelt. Zie hoe zoveel hardwerkende mensen hun zekerheden zien verdampen in deze tijd van verandering. Besef hoe wij elkaar nodig hebben, willen we werkelijk tegenwicht bieden tegen de snel groeiende ongelijkheid, de macht van multinationals en de haperende omslag naar een duurzame wereld.

Daarom trek ik een geel hesje aan.

Omdat ik zie hoe zoveel mensen vermalen worden door een wereld waarin de economie altijd voorrang krijgt.

Omdat ik verbijsterd ben dat de financiële sector steeds vrij spel heeft en niet ingrijpend is gereguleerd na de crisis. Het is oneerlijk en ondermijnend als rijkdom vanzelf groeit ten koste van vele anderen en het vangen van rente en dividend meer oplevert dan ondernemen, werken en meedoen.

Omdat het hoog tijd is voor een welvaartsdividend. Niet voor aandeelhouders en investeerders die al zoveel jaren profiteren van het werk van anderen. Wel voor iedereen die zich elke dag weer inzet om de samenleving te laten draaien. Een basisinkomen geeft rust en houvast in het leven van iedereen die weinig zekerheden heeft. Een einde aan de ondoorzichtige bureaucratie rondom eindeloos veel regelingen en uitzonderingen.

Omdat wij allen zo moeizaam vertegenwoordigd zijn in een partijpolitiek stelsel dat 150 jaar geleden ontworpen is, juist om ‘het volk’ op afstand te houden. Een stelsel dat ervoor zorgt dat er niet verder dan vier jaar vooruit kan worden gekeken, dat gevoelig is voor lobby’s en dat baat heeft bij desinformatie, hypes en geruchten.

Omdat we deze urgente opstand niet mogen laten kapen door klimaatontkenners en emotionele angst voor vreemdelingen. Het beschermen van mensen, hun inkomen, zorg en onderwijs staat voorop. Pas als we kunnen garanderen dat de samenleving een betrouwbare en veilige plek is voor alle Nederlanders, kunnen we de rust vinden om te bouwen aan belangrijke Nederlandse waarden zoals de zorg voor natuur en landschap, terugbrengen van luchtvervuiling en een open, tolerante samenleving.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)