4.418
167

Lid afdelingsbestuur GroenLinks

Alicia Hobbel studeerde Engels aan de universiteit van Utrecht met als specialisatie vertalen en westerse literatuur. Sinds 2010 is ze lid van het afdelingsbestuur van GroenLinks in Rotterdam.

Waarom ik erg droevig word van PVV

Je gaat niet naar een herdenking om je partij trots te representeren. Je gaat naar een herdenking uit respect voor slachtoffers

Zojuist las ik de column van Mei Li Vos op Joop, “Waarom PVV-politici thuis moeten blijven op Dodenherdenking”. Wie hem nog niet gelezen heeft, doe dat even. Nu kan ik niet helemaal achter de titel staan. Wat mij betreft moet iedereen naar Dodenherdenking kunnen gaan. Juist PVV’ers, in de hoop dat het kwartje valt hoe idioot ze eigenlijk bezig zijn. Maar wat vooral tot me doordrong is hoe droevig dat clubje eigenlijk is. En hoe droevig het is dat hele volksstammen hier maar in blijven trappen.

Andere mening, ok. Feiten verdraaien, droevig. En als het gaat om de Tweede Wereldoorlog, dan is het wat mij betreft echt hands off.

Een paar jaar geleden geloofde ik niet dat de PVV echt deze kant op zou gaan. PVV-stemmers waren m.i. gewoon verbitterde, conservatieve mensen met territoriale neigingen en weinig invoelingsvermogen. Types die vinden dat andere mensen hard aangepakt moeten worden als ze regels overtreden, maar zelf vinden dat regels overtreden als zij het doen burgerlijke ongehoorzaamheid is, en dat is dan stoer, of terecht of zo, of die eikel voor ze reed gewoon niet hard genoeg.

Types die het liefst hun parkeerplaats voor de deur afbakenen door er omheen te urineren en die erectieproblemen krijgen als de buurman een grotere auto koopt. Mensen die wonen in een gekloonde blokkendoos in Almere of iets dergelijks. Dat is een beetje het beeld wat uit de onderzoeken naar voren komt. Plus een gebrek aan interesse in wat er eigenlijk speelt in de wereld en een – ik wou hier bijna ‘gezonde’ zeggen, maar in dit geval wat minder toepasselijk – dosis xenofobie. Mensen als mijn ex-collega, die PVV stemde omdat dat de enige partij was waar ze weleens van gehoord had. En veel mensen die gewoon meewaaien met de wind van welke protestpartij er op dat moment maar trendy is.

Maar goed, dat is een droevig beeld van de samenleving, maar dat kun je nog enigszins accepteren. Of tenminste, dat moet je accepteren als je voor algemeen stemrecht bent, alhoewel het mij persoonlijk geen slecht idee lijkt mensen ter plekke hun veters te laten strikken als test, om het ergste volk eruit te filteren. Maar goed, dat is dan weer niet politiek correct natuurlijk, dus dat zeg ik dan maar niet hardop. Ik wil de discussie niet afleiden van het onderwerp.

Langzamerhand is de neiging om mensen uit te lachen die de PVV vergeleken met fascisten of nazi’s bij mij aan het verdwijnen. De aangebrande reacties op iedere vorm van spot of kritiek, terwijl Wilders zelf de belachelijkste dingen uitkraamt; de censuur of tenminste de suggestie ervan in het geval van de Arondeuslezing, de kersttoespraak van Bea; de neiging om alle vreemde invloeden buiten te sluiten; het totale gebrek aan empathie voor mensen in andere landen, alleen omdat ze een specifiek geloof aanhangen. Het is maar een rare partij, met steeds meer suggestieve berichten, bangmakerij en discriminerende ideeën, en ik krijg er een steeds naarder gevoel van.

Het suggestieve verkiezingsspotje met het landende vliegtuig, wat net zo goed een gipsvlucht had kunnen zijn, maar gebruikt wordt als symbool voor massa-immigratie. Het nationalistische en wellicht iets overoptimistische “Nederlanders zijn een volk dat zijn gelijke niet kent” in het verkiezingsprogramma. “Eeuwen wapperde onze vlag over alle zeeën en de driekleur was het symbool van vrijheid.” Nou ja, ik weet niet voor wie wel, maar voor de mijnwerker, de kinderarbeider in de textielfabriek of de slaven op de plantages wellicht niet helemaal. “Tienduizenden Nederlanders verlaten onze steden.” Ja, natuurlijk, daarom maken veel kleine gemeenten zich druk over krimp en de grote steden zoeken naar manieren om te groeien zonder nog meer landschap te vernielen. De onzin dat ‘de elites’ in Nederland alles wel best vinden, en daar dan zelfs vrouwenbesnijdenis bij noemen, terwijl (vrijwel?) alle partijen dit al sinds 2004 actief bestrijden. Als je zo doorgaat, blijft er amper een zin overeind van het hele PVV-verkezingsprogramma. Hoe belachelijk wil je jezelf maken? Gelukkig voor PVV lezen Henk en Ingrid geen verkiezingsprogramma’s, en nadenken doen ze alleen als ze moeten kiezen tussen SBS en Secret Story 24.

De laatste tweet van Wilders is: “Morgen naar de Nationale Herdenking op de Dam. Zal daar met trots de PVV representeren en hoop dat veel andere PVV-ers dat ook gaan doen!”. Je gaat niet naar een herdenking om je partij trots te representeren. Je gaat naar een herdenking uit respect voor slachtoffers. En dat je dat doet als leider van een partij, om namens die hele partij uit te spreken dat je het zo erg vond, dat kan. Maar zo klinkt dit niet. Dit klinkt weer eens als de Grote Geert show. Ik wacht wel weer af wat voor onzin hij morgen weer zal spuien om twee over acht. Als hij zo lang kan wachten.

Geef een reactie

Laatste reacties (167)