798
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom in sommige samenlevingen boeken worden verboden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Jezelf overgeven aan een boek verandert je in het echte leven

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoekers volgden wat er gebeurt als mensen een verhaal lezen (fictie) en zich helemaal overgeven aan de emoties, gedachten, geloof en interne reacties van de hoofdpersoon van het verhaal. Jezelf verliezen in de innerlijke wereld van een verzonnen karakter blijkt er toe te kunnen leiden dat je zonder dat je het jezelf bewust bent je eigen gedrag en gedachten veranderen en dat je een beetje gaat lijken op de hoofdpersoon van het verhaal.

In een van de experimenten ontdekt bijvoorbeeld de hoofdpersoon van het verhaal dat hij homoseksueel is en mensen die het verhaal gelezen hadden stonden daarna positiever ten opzichte van mensen met een andere seksuele oriëntatie en hadden ook minder stereotiepe gedachten. Maar niet altijd, want als de lezers al in het begin van het verhaal wisten wat er ging gebeuren dan konden ze zich niet aan het verhaal overgeven. Om jezelf in een verhaal te verliezen, moet je tijdens het lezen vergeten wie jezelf bent en ook niet bezig zijn met wie je wil zijn en hoe je wil overkomen op anderen. In een ander experiment lieten de onderzoekers de proefpersonen lezen in een kamertje met een spiegel en dan hadden ze veel meer moeite zich aan het verhaal over te geven. Je snapt onmiddellijk waarom in sommige samenlevingen bepaalde boeken verboden worden. Ze willen niet dat je je verliest in literatuur en cultuur die je completer maakt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter of Facebook

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)