4.823
25

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom krijgen vrouwen een orgasme?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over symmetrie als reclame voor gezond zaad

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik was een beetje wezenloos aan het surfen op het net op zoek naar een aardig onderzoek waarover ik iets zinvols zou kunnen schrijven. Mijn aandacht werd getrokken door een artikel waarin voor de zoveelste keer de vraag gesteld wordt waarom vrouwen toch in hemelsnaam orgasmes krijgen.

Omdat de evolutionaire ontwikkeling het noodzakelijk maakt dat elke verandering in bouw en functie van het lichaam verklaard moet worden door een duidelijk nut bij het overleven, vraag je je bij het vrouwelijk orgasme toch al snel af wat je eraan hebt. Zwanger worden kun je immers ook zonder klaar te komen. Vandaar dat er heel wat deskundigen de hersenen op hebben stukgebeten (sorry dat klinkt meteen een beetje 50 tinten grijs, vervang het door een ander werkwoord). In het betreffende artikel wordt erop gewezen dat het vrouwelijk orgasme een rol moet spelen bij de competitie tussen de spermacellen zodat alleen de allerbeste de eicel op mag eisen en dat zo de perfecte baby zal ontstaan. Dus hoe kan het orgasme er aan bijdragen dat het allerbeste zaad wordt opgepikt (sorry ook verkeerd werkwoord, maak er maar iets anders van)? En dan valt ineens de term ´low fluctuating asymmetry´ van de man en de vraag is hoe dat verband houdt met het vrouwelijk orgasme.

Tegen die tijd was ik wel een beetje in de war. Het is een heel nieuw begrip voor me: geringe variatie in de asymmetrie. Ik had wikipedia nodig om het te begrijpen. Afwijkingen van de symmetrie van het lichaam worden gezien als tekenen van slechte genen en mannen met hoge asymmetrie zijn dus eigenlijk dragers van slechte genen. Die moet een vrouw niet bepaald hebben. Symmetrische mannen zijn daarentegen wandelende aanprijzingen van gezond zaad en daar is volgens evolutiedeskundigen enorme vraag naar.

Er blijkt een veelheid aan onderzoek te zijn dat laat zien dat geringe wisselende asymmetrie bij mannen samengaat met sociale dominantie en een beter geheugen. Ze zijn slimmer en blijven tot op hoge leeftijd helder. Bovendien dansen ze beter (altijd al gedacht: dat dansen op avondjes uit moet ook een evolutionaire functie hebben en nu blijkt het ook een advertentiespot voor je gezonde sperma te zijn en een serieuze uitnodiging om de liefde te bedrijven). Onderzoek laat werkelijk zien dat vrouwen zulke symmetrische mannen aantrekkelijker vinden. Je ziet wel dat dit allemaal nieuw voor me is en dat ik daarom maar verwijs naar zoveel mogelijk onderzoeken om dit ongelooflijke verhaal te onderbouwen.

Terug naar dat orgasme. De theorie van de onderzoekers was dat de orgasmes van vrouwen samen zouden hangen met die symmetriekwestie. Daarvoor namen ze 86 seksueel actieve heteroseksuele stellen en die vroegen ze het hemd van het lijf. En ja, vrouwen met mannen met geringe variatie in asymmetrie hadden meer orgasmes dan vrouwen met partners met meer variatie. Het is ongelooflijk, maar om eerlijk te zijn snap ik het nog niet. Maar ik geloof dat de onderzoekers zelf het licht ook nog niet helemaal hebben gezien. Ze gaan dit nu gebruiken om het allemaal te begrijpen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Een beetje make-up doet wonderen voor de voortplanting

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (25)