1.229
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom lopen mannen vaker onder een auto dan vrouwen?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: mannen en vrouwen in het verkeer

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Goede voornemens voor het nieuwe jaar? Ik kan er nog wel een paar suggereren, maar ik ga je dag niet verprutsen want het zijn allemaal dingen die je allang weet. Bovendien blijken onze gewoontes verrassend hardnekkig. Laat ik maar weer gewoon over de gekke onderzoeken die ik tegenkom vertellen. Maar vooral over wat je er eigenlijk mee moet.

Wat te denken van het onderzoek waaruit blijkt dat de kans dat een man als voetganger in een verkeersongeval overlijdt 2,3 keer zo groot is als die van een vrouw?

Zoiets kun je niet bedenken: je gaat toch niet eerder aan een ongeluk dood als je een penis hebt en eierstokken zullen je niet beschermen? Misschien lopen mannen gewoon 2,3 keer meer dan vrouwen en ligt het daaraan. Maar nee, de onderzoekers hebben zorgvuldig gekeken. Mannen en vrouwen lopen ongeveer de zelfde afstanden op een dag.

De onderzoekers zagen wel dat mannelijke voetgangers iets vaker überhaupt in een verkeersongeval betrokken raakten, maar zeker niet 2,3 maal zo vaak. De onderzoekers staan met een mond vol tanden als ze dit verschil tussen mannen en vrouwen moeten verklaren. Het moet haast wel het gedrag van mannen zijn dat grotere risico’s met zich mee brengt.

Er lijkt ruimte voor psychologen om het eens te bekijken zou je zeggen, maar sinds 2012 worden die met een schuin oog bekeken. Onzin natuurlijk, als er een rotte appel in de onderzoeksmand van de sociale psychologie blijkt te zitten zijn het niet allemaal fraudeurs. Er zitten er ook zat in de mand van de medische onderzoekers, maar die krijgen als hele groep lang zo veel niet over zich heen. Nee, leuk om te onderzoeken.

Vrije interpretatie dan maar voorlopig? Mannen zijn roekelozer en nemen meer risico’s. Dat zit in hun hormonen. Mannen steken vaker schuin over. Die pakken net nog even het voetgangerslicht dat net op rood springt als vrouwen al netjes wachten. Meestal komen ze er wel goed mee weg, maar als het mis gaat dan kan het behoorlijk verkeerd aflopen. Zou dat het zijn?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Het valse hoop-syndroom

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)