5.708
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom mannen agressief zijn

Geef mannen een wapen en hun testosteron vliegt omhoog

Het is overbodige luxe te vertellen dat oestrogeen vrouwen tot vrouwen maakt en testosteron mannen maakt van mannen. Ik doe het voor de zekerheid, voor wie even niet had opgelet. Natuurlijk gebeurt dat in een specifieke omgeving die sterk bijdraagt aan de manier waarop het vorm krijgt. Die bepalen uiteindelijk welke mannen en vrouwen gezien worden als het ideaal. We weten dat voortdurend imiteren van hoe je je moet gedragen en het daar weer op variëren uiteindelijk bepaalt wie je als man of vrouw bent en hoe je je manifesteert. De basis zit echter in die geslachtshormonen, of je dat nu leuk vindt of niet.

Testosteron zorgt bij mannen voor de pikorde (wie is de baas?). En het heeft met winnen/overwinnen te maken. Geef mannen een wapen en hun testosteron vliegt omhoog. Geef ze testosteron en ze willen een grote onbetaalbare auto kopen. Het heeft met agressie te maken. Het is niet zo dat vrouwen niet agressief zijn. Die hebben ook testosteron, zij het minder dan mannen.

Mannen moeten vroeger nog veel agressiever geweest zijn, want zo’n 50.000 jaar geleden daalde de hoeveelheid testosteron in de schedels die onderzoekers uit allerlei perioden onderzochten. Dat komt ongeveer overeen met de tijd dat mensen voor het eerste gereedschap maakten.

Nieuw onderzoek laat zien dat testosteron regelrecht effect heeft op de zenuwcircuits in de hersenen.  Dat onderzoek werd gedaan bij 16 mannen. Dat begon ermee dat ze allemaal een middel kregen dat het testosteron omlaag brengt. Dat zorgde voor een zelfde uitgangspunt. Vervolgens kregen acht mannen testosteron ingespoten en acht mannen een nepmiddel (placebo). En wat dan? Daarna kregen ze foto’s te zien van mannen met kwade gezichten. Het zorgde voor dreiging in hun hersencircuits en voor woede. Bij de mannen die placebo kregen gebeurde er natuurlijk niets. Waarschijnlijk dachten die alleen maar “Goh, die man op de foto heeft vannacht niet zo lekker geslapen”.

Waarom is zo’n onderzoek interessant? Omdat het nu eenmaal in onze wereld zo is dat als er een stofje is waar misschien iets aan te verdienen valt er allerlei mensen zijn die het gaan verkopen voor een variëteit aan indicaties. Als mannen wat ouder worden gaat hun testosteronniveau wat omlaag. Er zijn veel middeltjes in omloop die zorgen voor aanvulling van het mannenhormoon tot dat van een jonge kerel. Vrouwen krijgen wat testosteron omdat het ze wat opgewondener maakt en dat zou een voordeel kunnen zijn als je seks hebt en geen geduld. Deskundigen zeggen keer op keer dat er niets te zeggen valt over mogelijke nadelige gevolgen op lange termijn. Maar daar wacht de pillen- en smeerseltjesboer niet op.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)