2.242
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom mannen meer geld verdienen dan vrouwen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: als vrouwen en mannen in verschillende beroepen terechtkomen gaat het salaris van de vrouwen omhoog

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Nederland scoort samen met landen als Japan, Tsjechië en Oostenrijk slecht als het aankomt op gelijke betaling van mannen en vrouwen. Internationaal gezien doen andere landen het beter, met Slovenië als lichtend voorbeeld: daar verdienen vrouwen iets beter dan mannen.

In Mexico, Brazilië, Zweden en Hongarije verdienen mannen en vrouwen ongeveer het zelfde. Onderzoekers hebben gekeken of er iets is dat de verschillen tussen landen kan verklaren.

Hoe groter het verschil in betaling tussen werkende mannen en vrouwen des te meer ze de zelfde beroepen bleken te hebben. Andersom betekent het dus dat als vrouwen en mannen in verschillende beroepen terechtkomen het salaris van de vrouwen omhoog gaat. Slovenië is een land dat dit mechanisme netjes illustreert. Als er maar weinig mannen in een bepaalde beroepsgroep actief zijn, is de betaling van vrouwen aanzienlijk beter. Zo zelfs dat nationaal gezien salarissen van mannen en vrouwen dichter bij elkaar liggen of zelfs gelijk zijn.

In Nederland wilden we af van de typische mannenberoepen en de typische vrouwenberoepen. Een edel streven, maar het blijkt gevolgen te hebben voor salarisverschillen. Zou niet mogen? Nee, maar er mag meer niet. De realiteit is anders dan de wenselijke situatie.

Zouden vrouwen een typisch vrouwelijk beroep moeten kiezen? En wat zou dat dan zijn? Het punt is dat de voorheen traditionele vrouwenberoepen langzaam maar zeker steeds meer mannen hebben aangetrokken. Was ooit de verpleegkunde een ‘vrouwenberoep’, tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. Er moesten ook meer mannen in het lager onderwijs werken. Juist als er weinig mannen in een beroepsgroep werken hebben vrouwen echter veel meer kans om aan de top te komen en meer te verdienen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Zijn onzekere mannen vaker seksistisch?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)