Laatste update 17:15
13.177
146

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waarom je niet op de PVV moet stemmen

En waarom het wildplassen alleen maar erger wordt

Er zijn tal van redenen om niet op de PVV te stemmen. De belangrijkste is dat deze partij geen oplossingen zoekt maar daders. Het enige wat zij bepleit is opjagen, aanpakken en straffen. Dat heeft hoogstens kosmetisch effect.
Een mooi voorbeeld geeft Rotterdam te zien waar de plaatselijke PVV-kloon Leefbaar Rotterdam de leidende partij is in het College van Burgemeester en Wethouders.

Pisgoot
In de krant van dinsdag berichtte De Telegraaf over een door mij op gronden van piëteit en goede smaak ongenoemd gelaten metrostation. Daar wordt voor de deur op grote schaal wild geplast. Zozeer dat een goot inmiddels bekend staat als pisgoot. Een buurman is zo boos dat hij dreigt om schrikdraad aan te leggen als de gemeente niet serieus optreedt.

Dit is het pakkiean van Leefbaar wethouder Joost Eerdmans, een voorstander van rust, recht en orde, zoals de luisteraars naar zijn voormalige agitatieprogramma op Omroep WNL maar al te goed weten. Bijna in zijn eentje was hij verantwoordelijk voor het rechtsrabiate gezicht waarmee deze omroep leden tracht te werven, want voor het overige valt het wel mee met het ideologisch vooroordeel in de programma’s. Nu heeft hij daar geen tijd meer voor. Hij is wethouder van veiligheid in Rotterdam en dat slokt zijn totale aandacht op.

Ideologie
Eerdmans is geen opportunist. Hij leeft vanuit ideologie. In 2002 verliet hij het CDA en een heel mooie baan als beleidsadviseur op het Rotterdamse stadhuis om Pim Fortuyn te volgen. Na de ondergang van de LPF kwam hij in de woestijn terecht, waar hij tenslottte een oase ontdekte in de vorm van een deeltijdwethouderschapje te Capelle aan de IJssel. Daar plukte Leefbaar Rotterdam hem weg.

Eerdmans gaat het wildplassen op allerlei wijzen te lijf. Hij stuurt er stadswachten op af. Hij werd gesignaleerd bij een proef met een coating die ervoor zorgt dat de urine niet door bezeken muren wordt opgezogen. Hij dreigt. En in die richting wordt nu ook gedacht bij het metrostation.

Cc-foto: Wikimedia
Cc-foto: Wikimedia

Eén suggestie werd meteen van tafel geveegd: plaats urinoirs. Dát is een oplossing die hout snijdt. Vroeger stonden er op plekken waar zich veel heren met aandrang vertoonden kleine metalen of betonnen constructies waar zij terecht konden. In Amsterdam heetten zij om hun vormgeving “krul”. Dat voorkwam in groten mate het plassen tegen bomen en muren. Ze zijn in de loop van de jaren zeventig weggehaald met tal van argumenten waarvan de voornaamste waren dat vrouwen er niet terecht konden en dat het soms ontmoetingsplaatsen waren van homo’s.

Oplossingsgericht
Wat doet een oplossingsgerichte overheid? Die plaatst faciliteiten waar er behoefte aan bestaat. Urinoirs op plekken waar veel wildplassers ihr Unwesen treiben zoals de Duitsers het treffend verwoorden, ligt dan voor de hand. Dat metrostation is een aangewezen lokatie.

En wat de dames betreft, vroeger moesten toiletjuffrouwen betalen om dat schaaltje neer te mogen zetten en nog reden ze ervan in een Lamborghini. Er staan tegenwoordig genoeg winkels leeg om er op strategische plekken een keurig damestoilet in te vestigen. Daardoor zal het aantal wildplassers sterk afnemen. Wie dan nog buiten de pot piest, bekeur je natuurlijk wel. Dat is logisch en ook haalbaar nu je geen hele drommen stadswachten meer hoeft af te vaardigen naar muren en goten waar deze onverlaten zich massaal ophouden.

Afstraffen
Zo kán Joost Eerdmans niet denken. Wildplassen is in strijd met de maatschappelijke normen. Daarom moet men de daders niet faciliteren met een urinoir maar op heterdaad betrappen en afstraffen. Zo’n dader denkt dan: “Een boete van vijfennegentig euro. Wat een gezeik! Tegenover hoeveel urine absorberende muren zal ik moeten plassen om dat te compenseren? Voortaan wel beter om mij heen kijken!” Daarom wordt het wild plassen niet opgelost. Omdat het Eerdmans om het principe gaat en niet om een win-winsituatie.

Dit denken doordesemt alle rechtspopulistische partijen in Nederland. Het is ook bij Wilders prominent aanwezig. Dat is geen kwade wil. De ideologie dicteert dat het kwaad gestraft moet worden en niet overbodig gemaakt. Zo’n Eerdmans ook: het is eerlijke overtuiging die hem drijft. En als het beleid niet werkt, dan was het niet verkeerd maar te weinig consequent. Au fond is het fundamentalisme. Het beleid van Saoedi-Arabië bijvoorbeeld is ook gebaseerd op beginselen en het aanpakken van iedereen die zich niet volgens de strakke normen en waarden gedraagt.

Niet op stemmen. Koop je niks voor. Krijg je alleen maar nog méér van wat je vreest. Niet doen. En zeker niet volgend jaar om deze tijd bij mij komen klagen, want ik lach je in je gezicht uit.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (146)