Laatste update 20:01
5.279
124

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waarom Alexander Pechtold zo aangevallen wordt

Hij is de onmisbare component in een coalitie die steunt op het weldenkende deel van de natie voor wie de grote tradities van het Nederlandse volk nog iets betekenen

Dezer dagen worden vanuit de radicaal rechtse hoek Alexander Pechtold en D66 snoeihard aangevallen. Men neemt het hem hoogst kwalijk dat hij wel goede maatjes is met “de islam” terwijl hij afstand houdt van de christenen. Ten bewijze daarvan wordt dan het bezoek aan iftar-maaltijden opgevoerd, terwijl de heren en dames democraten op hoogtijdagen nooit in kerk of sjoel te vinden zijn. Dat klopt ook en dat komt omdat de christenen en de joden hun hoogtijdagen (nog) niet aangrijpen om juist andersdenkenden of de hele buurt nadrukkelijk uit te nodigen.

De laatste jaren zie je in Nederland dat verschijnsel wel groeien rond de iftar-maaltijden. Allerlei idealisten grijpen die aan om op heel erg Nederlandse wijze mensen van verschillende overtuigingen rond de tafel te krijgen. Bestuurders en andere autoriteiten, zoals de wijkagent, hebben dan de neiging om aan te schuiven om te laten zien hoe diep ze al dan niet zogenaamd in de gemeenschap wortelen. Geen zinnig mens die daar iets kwaads in ziet en niemand bij zijn volle verstand die daar iets achter zoekt. Er is tenslotte nogal een verschil tussen het prikken van een vorkje met moslims en het onderhandelen over een regeringscoalitie.

Als je het vergrootglas op die multiculturele iftar-maaltijden houdt, dan blijken de bezoekers vaak de gebruikelijke buurtactivisten. De gemiddelde moslim, de gemiddelde christen, de gemiddelde jood en de gemiddelde nieuw-heiden beleeft het (on)geloof in eigen kring. En voor de rest moet iedereen het voor zichzelf uitzoeken. Dat is ongeveer het Nederland zoals we eraan gewend zijn geraakt.

Pechtold
cc-foto: Roel Wijnants

Radio Paranoia
Maar dat Nederland wordt uitgedaagd door fanatici en luisteraars naar Radio Paranoia. Aan de ene kant zien wij een kleine minderheid die denkt dat de westerse mogendheden (natuurlijk in samenwerking met Israël) de kruistochten van weleer nieuw leven in hebben geblazen en aan de andere kant een even verbeten categorie van de bevolking, die Erdogan al het beleg zien slaan rond Wenen. In het kader van de jihad. Beide kampen jutten elkaar op. Tegelijk delen ze  iedereen die niet met hun wanen meegaat, bij de vijand in. Moslimfanaten roepen geloofsgenoten die maar het kleinste vraagteken plaatsen bij hun rabiate opvattingen, onmiddellijk tot bondgenoten uit van de kruisvaarders en de knechten van de kufar, terwijl naar het gevoelen van autochtone ultranationalisten “links” en de “elite” het spel meespelen van de haatbaarden die hier hun sharia aan onze blonde dochters op willen leggen, als zij al niet dromen van een slavenmarkt waar deze te koop zijn.

Weldenkend
Daarom moet Alexander Pechtold het momenteel zo ontgelden. Hij is de onmisbare component in een coalitie die steunt op het weldenkende deel van de natie, voor wie de grote tradities van het Nederlandse volk – leven en laten leven, een ander in zijn waarde laten – nog iets betekenen. Dat is hoe je het ook wendt of keert nog steeds zo’n driekwart van alle Nederlanders. Als de tweede poging om een kabinet met de ChristenUnie te formeren lukt, dan krijgen wij een kabinet van “kalm aan dan breekt het lijntje niet” dat zal kiezen voor de vorm van voortmodderen die de Nederlanders uiteindelijk toch het beste bevalt. Het wordt geen knopen doorhak-kabinet. En dat wordt het ook mocht onverhoopt toch de PvdA weer in beeld komen, al dan niet samen met de ChristenUnie, wat een riante meerderheid op zou leveren.

In beide gevallen staan de stemmers op Wilders langs de zijlijn. Zij komen er niet aan de pas. Zij worden genegeerd.

En terecht.

Intelligentie
Er bestaat in dit land nogal de neiging om stemmers op Wilders of Baudet voor domoren uit te maken. Zij zouden niet precies weten op wie ze stemden of dan maar uit wanhoop hun toevlucht nemen tot deze kannengieters. Het zijn eigenlijk heel aardige en lieve mensen die in de knel zijn gekomen en het ook niet meer weten. Daarom lopen ze naar de PVV.

Dat is een enorme onderschatting van hun intelligentie. Zij weten precies wat zij doen. Zij hebben een bloedhekel aan moslims. Zij hebben dat A4’tje van Wilders gelezen waarin staat dat hij de koran en moskeeën wil verbieden en waaruit blijkt dat hij meer in het algemeen lak heeft aan de grondwet en de traditionele vrijheden van het Nederlandse volk. Zij willen een afrekening.

Die afrekening krijgen zij niet. De grondwet wordt als vanouds geëerbiedigd. De Nederlandse tradities blijven in stand. Zij vallen niet ten offer aan chauvinistische mythes.  Het fanatisme behoudt zijn vaste plek in de zijlijnen van de maatschappij.

En aan het geschreeuw en gefluit uit die hoek, aan de apengeluiden die van hun tribunes klinken, zijn we al lang gewend.

Het is net als met voetbalhooligans. Die zitten in een apart vak. Dat geldt ook voor de aanhangers van Wilders. Omdat ze menen wat ze zeggen. Omdat ze geloven in wat ze denken. Omdat ze er recht op hebben om serieus te worden genomen. En daarom ook begrijpt de rest van Nederland zo goed waarom juist nu Alexander Pechtold uit de beruchte vakken de spreekkoren over zich heen krijgt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (124)