2.392
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom verliefde mensen zoveel lachen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over: De lachende liefde

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Waarom zijn verliefde mensen zo speels en vrolijk, lijken ze soms zelfs een beetje onnozel? Onderzoekers vonden het een belangrijke vraag en deden onderzoek

Het schijnt belangrijk te zijn voor het succes van het elkaar het hof maken. Gevoel voor humor en lichtheid zijn daar essentiële onderdelen van. Steeds maar lachende vrouwen lijken een stuk jonger. Maar waarom zouden mannen lachen?

Voor het onderzoek werden jonge Amerikaanse mannen en vrouwen ondervraagd wat ze in een partner belangrijk vinden. Vrouwen hadden speels, gevoel voor humor, grappig op plaats 2, 3 en 4 op hun lijstje. De onderzoekers denken dat het signalen zijn die aangeven dat de man niet agressief is.

Op het lijstje van de mannen stonden andere dingen bovenaan: aantrekkelijk, gezond en goede genen. Zakelijke types, maar toch wel zo zakelijk dat ze beseffen dat ze tijdens het versieren de lolbroek uit moeten hangen. Zou het in alle culturen zo gaan? Dat vertelt het onderzoek niet. En zou het echt zo zijn dat grappenmakers niet slaan? Het is in ieder geval wel zo dat in de dierenwereld de partners meestal veel sneller tot ‘de daad’ overgaan en niet zoals mensen eerst een heel spel spelen om elkaar speels voor de gek te houden.

Het weetje van dinsdag teruglezen: Astma? Koop je eigen huis

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)