945
23

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom vinden we geen oplossing voor honger of vetzucht?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: honger en vetzucht

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Waarom hebben campagnes tegen honger en overgewicht zo weinig succes? Aan die vraag is een heel nummer van het online wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences gewijd. Honger en ondervoeding plagen de armste bevolkingen ter wereld. De wereld voedselproductie is in de laatse 50 jaar verdubbeld en per hoofd van de bevolking is er 20 procent meer voeding beschikbaar, maar we blijken niet goed in staat te delen.

Tegelijkertijd wakkert de vetzuchtepidemie diabetes, hart- en bloedvatziekten en kanker aan. Het zorgt voor een ongelooflijke claim op de financiële middelen van de samenleving en een eenzijdige ontwikkeling van zorgsystemen overal ter wereld. Onderzoekers argumenteren dat het ontstaan van zowel honger als overvoeding worden veroorzaakt door een perfecte storm van een hoop verschillende factoren, maar dat de pogingen het tegen te gaan altijd te eenzijdig, geïsoleerd en weinig gefocust zijn. Het is namelijk een maatschappelijk probleem en als we dat werkelijk op willen lossen is er een ongeëvenaard niveau van gezamenlijke planning en actie van zowel wetenschap, overheid, burgerlijke samenleving en bedrijfsleven noodzakelijk. Dat kan alleen als er ook serieus naar belangenverstrengeling wordt gekeken.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (23)