889
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom vrouwen betere onderhandelaars zijn

De klassieke rollen hebben de vrouw in het bedrijfsleven in de weg gestaan maar er is een nieuwe tijd aangebroken

Vrouwen die solliciteren naar een functie in het bedrijfsleven waarbij het gaat om onderhandelingen worden minder vaak aangenomen dan mannen. Men denkt dat mannen betere onderhandelaars zijn omdat ze competitiever en harder zijn, maar is dat werkelijk zo?

In een artikel in APA’s Psychological Bulletin laten onderzoekers zien dat vrouwen waarschijnlijk betere onderhandelaars zijn dan mannen en dat het door de rolverwachtingen komt dat mannen meestal aangenomen worden. Ik hou van zulke uitkomsten van onderzoeken, want ze zetten de hersenen aan het denken over de vanzelfsprekend lijkende verschillen tussen mannen en vrouwen.

Resultaten uit onderhandelingen zijn afhankelijk van de omstandigheden en de persoon, maar als je naar verschillen kijkt die er ook wel degelijk tussen mannen en vrouwen aan te wijzen zijn, dan zie je dat als vrouwen voor een ander moeten onderhandelen, als ze weten wat de mogelijkheden in de onderhandeling zijn en als ze ervaring hebben in onderhandelen, ze het beter doen dan mannen. De onderzoekers schrijven dat ze denken dat de klassieke rollen die mannen en vrouwen toebedeeld zijn in de weg hebben gestaan van de kansen die vrouwen in het bedrijfsleven kregen. Maar dat lijkt nu voorbij.

Ik heb het altijd wel gedacht. Met mijn moeder viel niet te onderhandelen over na het avondeten nog buiten spelen en ze had altijd het algemeen belang van het gezin voor ogen. Had iemand zoals mijn moeder moeten onderhandelen namens een zorginstelling of een woningbouwcorporatie, dan waren we vaak beter af geweest. Weg met de Maserati’s en de BMW’s. Vrouwen nemen de fiets met boodschappentassen als ze naar de onderhandeltafel komen.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)