2.752
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom vrouwen in recordtijd dronken worden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Comazuipende vrouwen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als er een dag in het jaar is waarop we een goed excuus hebben om een glas extra drinken, dan is het waarschijnlijk 31 december. Weer een jaar voorbij, laat het nieuwe maar komen. Alsof we een grand prix wedstrijd gewonnen hebben laten we de champagne stromen. Vandaag viel me een Spaans onderzoek naar het verschil tussen drankgebruik bij mannelijke en vrouwelijke studenten op.

Mannen drinken weliswaar meer dan vrouwen, maar vrouwen in korte tijd veel meer en worden daardoor sneller dronken. De onderzoekers wijzen erop dat het op binge drinking (drinkgelag/comazuipen) lijkt.

Omdat onze drankconsumptie rond oud en nieuw vaak op een paar uur rond middernacht aankomt lijkt ons drankgebruik daar sowieso veel op binge drinking. Dames, opgelet dus. Onderzoekers die behoren bij een Spaans netwerk dat kijkt naar gezond gedrag van studenten, interviewden 985 studenten uit verschillende jaren van hun studie. Uit het onderzoek kwam van alles: vrij hoog drugsgebruik maar bij mannen wel meer (44,9%) dan bij vrouwen (30,9%). Die Spaanse studenten toch.

Maar wat ook opviel was het verschil in drinken en het bleek heel anders dan je zou verwachten: 56 procent van de vrouwelijke studenten wordt bij een avondje uit in recordtijd dronken. Onderzoekers denken dat het misschien te maken heeft met een genetisch verschil tussen mannen en vrouwen. Het zou om het gen RASGRF2 gaan, dat verantwoordelijk is voor de dopamine-activiteit in de hersenen. Dopamine is een stof die het plezier geeft bij gedrag zoals gokken, zoet eten en alcohol drinken. Natuurlijk word je niet dronken door dat gen. Dat gebeurt doordat je het glas wat te vaak leeg drinkt in een te korte tijd, maar genetisch verschil zou wel kunnen verklaren waarom mannen in wat trager tempo drinken dan vrouwen.

Het is mij allemaal wat te speculatief en ik vind wel dat die onderzoekers wel wat teveel willen verklaren met 1 vragenlijst bij 985 studenten. Ik heb toch al niet veel op met al die vragenlijsten. Maar daar staat tegenover dat onderzoek in tegenstelling tot wat mensen ervan verwachten nu eenmaal niet tot antwoorden, maar tot meer vragen leidt. Ik wil er nu ook wat meer over weten.

Tot er echter meer over bekend is hef ik mijn glas en wens alle mannen en vrouwen (student of niet, met RASGRF of niet, Spaans of niet) een prettige jaarwisseling! 


Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Goede voornemens en emotie

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)