923
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom vrouwen niet aan de top komen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het mannennetwerk

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Kapucijner aapjes hebben de grootste hersen-lichaam verhouding van alle niet menselijke primaten en lijken daarom het meest op mensen. Sinds 1990 hebben onderzoekers van de Universiteit van Iowa 79.000 uur besteed aan het observeren van 444 Kapucijner apen in 11 sociale groepen in een natuurgebied in Costa Rica. Gegevens van 5 generaties van deze apen, die 50 jaar kunnen worden, zijn de basis van het meest gedetailleerde onderzoek ooit.

Wat kwam daar dan onder andere uit? Onder andere dat ze in groepen van gemiddeld 19 leven en dat er alfa-mannetjes zijn die zo’n groep leiden. De vrouwtjes paren uitsluitend met de alfa-mannetjes en andere mannetjesapen wachten geduldig tot de die vrouwtjes dochters krijgen, maar krijgen die dan zonen dan worden ze vermoord door de alfa-mannetjes.

De alfa-mannetjes zijn alleen maar geïnteresseerd in hun mannelijke nakomelingen, terwijl de vrouwtjes voor beide geslachten aandacht hebben. De mannetjes beschermen hun zonen zodat die een grotere kans hebben om zelf ook leider te worden.

Andere mannetjes in de Kapucijner gemeenschap (waar dus geen slapjanussen meer zijn want in het kader van de eugenetica campagne zijn die er niet meer) nemen de zonen van de leider ook onder hun hoede en leren ze hoe de wereld in elkaar zit. Op die manieren krijgen vrouwen natuurlijk nooit een kans om leider te worden. De onderzoekers concluderen dat het een beetje op het mannennetwerk bij mensen lijkt.

Het gezonde weetje van zondag: Die mooie schoenen kopen? Snel beslissen!

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)