7.388
17

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom vrouwen vaak op foute mannen vallen

Vrouwen blijken toch vaker de voorkeur te geven aan hunks, maar niet de hele maand

Waarom vallen vrouwen vaak op foute mannen? Het lijkt een vraag voor de pagina’s van een vrouwengiechelblad, maar het houdt toch al een jaar of vijfentwintig serieuze onderzoekers bezig.

Voor 1990 werd er vanuit gegaan dat mensen heel anders waren dan orang-oetans of ratten en op beschaafde wijze een partnerkeuze maakten. Iemand voor het leven, iemand die goed voor de kinderen zorgt (de goede vader, die er niet vandoor gaat). Een onderzoek waarbij 50 onderzoeken naar de voorkeuren van heteroseksuele vrouwen voor seksuele partners werden geanalyseerd, werpt nieuw licht op deze vraag.

Uit die 50 onderzoeken kwamen namelijk verschillende antwoorden. En er was een levendige discussie.

Wat willen vrouwen eigenlijk? Wat was het stereotype van het lekker ding, waar vrouwen opgewonden door raakten? Iemand die lang is, die brede schouders heeft, iemand die symmetrisch is, iemand met een stevige onderkaak en iemand met een lage stem. Dat is het prototype van de gezonde man, die waarschijnlijk ook gezond zaad heeft. Vrouwen zouden naar zulk zaad op zoek zijn om gezonde kinderen te krijgen. Zeker in een tijd waarin langdurige vaste relaties nog niet zo ingeburgerd waren, bracht het veel voordeel mee voor vrouwen om met verschillende mannen te vrijen. Voor het sterke nageslacht met die hunks en voor de blijvers die mee konden helpen de kinderen te verzorgen. De optelsom pakte dan goed uit. Althans dat was de theorie.

Maar anno 2014? Dan gaat de vrouw toch niet meer voor zo’n spierenjongen?

Veel van die onderzoeken worden gedaan op basis van geuronderzoek. Vrouwen worden gevraagd een gedragen T-shirt te ruiken en te zeggen of het aantrekkelijk ruikt. Even terzijde: de T-shirts van hunks ruiken nu eenmaal anders dan de T-shirts van de blijvers. Dat heeft met hun hormonen te maken.

Jeetje, vrouwen bleken in die geuronderzoeken toch vaker de voorkeur te geven aan die hunk T-shirts. Maar – en dat is het opvallende in dit meta-onderzoek – niet de hele maand.

Vooral in de vruchtbare periode. En het gebeurde vooral bij vrouwen die een vaste relatie hadden met een blijvertje, zo’n lieve man die het ontbijt en de luiers verzorgt.

Is het gewoon een restant van een andere periode, zoals de behoefte naar zoet en vet ook een overblijfsel is van een oud overleefsysteem? Doe zelf het rekenwerk maar. Conclusies trekken uit onderzoeken levert leuk materiaal op voor gesprekken bij de koffie, of als je met vriendinnen een avondje gaat stappen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (17)