2.005
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom we huilen van geluk

Huilen als er iets fijns gebeurt is hartstikke gezond

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Yale deden onderzoek naar waarom we soms huilen als we blij zijn. Ivan Wolffers legt uit waarom deze paradoxale reactie goed voor je is.

Ik kan wel huilen van geluk. Een Nederlands spreekwoord dat een wat paradoxale inhoud heeft. Huilen doe je immers als je ongelukkig en verdrietig bent. Als je gelukkig bent zou je het tegengestelde verwachten. Maar we kennen allemaal die ervaring. We hebben het ook gezien: de topsporter die de wedstrijd wint en zijn tranen niet meer bedwingt. En wij kijken op televisie naar zijn wedstrijd en zijn blij dat hij zijn doel bereikt en we huilen ook. Waarom doen we dat? Onderzoekers van de Yale Universiteit in de VS deden een aantal experimenten om daarachter te komen.

Ze onderzochten de reacties van proefpersonen op een aantal filmpjes en keken wat er gebeurde bij het zien van schattige baby’s en soldaten die van het front terugkeren en hun geliefden zien. Ze ontdekten dat degenen die met een ‘negatieve’ reactie op ‘positieve’ gevoelens reageerden beter in staat waren om intense gevoelens te verwerken. En dat is natuurlijk handig in het dagelijks leven, want je moet wel verder.

Emotioneel evenwicht

Wat mensen dus doen als ze van geluk huilen is hun emotionele evenwicht herstellen. Dat verklaart dan ook waarom mensen die zeer ongelukkig zijn soms moeten lachen. Ook dat hebben de meeste mensen waarschijnlijk wel eens meegemaakt: de euforie en de slappe lach bij het samen verwerken van het overlijden van een geliefde. Maar ook wat men in Indonesië ‘gemus’ noemt. De baby is zo leuk en lief dat je hem in de wangen wilt knijpen. Het is iets dat universeel is, ook al hebben we er geen Nederlands woord voor. Bovendien kan er verschil zijn tussen het ook echt doen en het willen doen. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die waarschijnlijk zullen huilen als hun kind zijn middelbare schooldiploma krijgt ook de meeste drang in zich op voelen komen om in de wangen van lieve baby’s te knijpen.

Volgens onderzoekers is dit belangrijk voor onze emotionele gezondheid en voor onze relaties met anderen. Dus heb je deze paradoxale reacties niet, dan moet je je juist zorgen gaan maken.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)