Laatste update 11:51
2.497
36

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waarom werken de daders nog bij de fiscus?

De daders liggen op het kerkhof en de slachtoffers van hun machtsmisbruik straks ook

Over  staatssecretaris Menno Snel hoeven wij het niet te hebben. Die pion wordt een dezer dagen door premier Rutte geofferd om zijn regering in het spel te houden. Bij D66 zullen ze beseffen dat ze bij de kiezers zo ook al genoeg vertrouwen verloren hebben. Rob Jetten zal hier zonder problemen mee akkoord  gaan.

fiscus
cc-foto: Bic

Dan komt er een nieuw mannetje of vrouwtje dat belooft de Belastingdienst nu eens echt onder handen te zullen nemen. Er verschijnt een nieuwe Wiebes of een nieuwe Snel en die zegt: “Zie, ik maak alle dingen nieuw”.

Daarna wordt het model Groningse aardbevingsslachtoffers op de benadeelde burgers  losgelaten. Die tonen zich tot nog toe tamelijk timide. Dus dat kan wel. Vrijdag zei zo’n brave huisvader in een interview met de Volkskrant dat hij niet wist hoe je immateriële schade moest bepalen. Hij was – verklaarde hij bovendien – het vertrouwen in de overheid volkomen kwijtgeraakt. Hij maakte overigens niet de indruk daar duidelijke consequenties uit te zullen trekken.

Dat zal niet alleen voor hem gelden. De verontwaardiging in het parlement en de zoveelste poging van minister Wopke Hoekstra om zijn eigen Guinness Book of Records-kampioenschap in woordinflatie te verbeteren halen tot nog toe, hoe verbazingwekkend het ook is, veel druk van de ketel.

Op het Binnenhof put men zich nu uit in lofprijzingen aan het adres van de tienduizenden en tienduizenden medewerkers van de Belastingdienst die dag aan dag hun stinkende best doen. Niemand heeft het over daders. Over de recherche. Over verantwoordelijken die zijn geschorst in afwachting van hun strafontslag. Om te beginnen, want het zou wel heel vreemd zijn als hier geen misdrijven zijn gepleegd.

Er gebeurt niets. Je zult zien dat straks een paar mensen van de belastingdienst stilletjes worden overgeplaatst. En dat is het dan.

De daders liggen op het kerkhof en de slachtoffers van hun machtsmisbruik straks ook.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (36)