1.171
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom wij in groepen leven

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: We herkennen onszelf in de spiegel en weten daarmee ook wie 'de ander' is

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wetenschappers hebben zenuwcellen bij apen ontdekt die erg lijken op de zenuwen bij mensen die zorgen voor zelfbewustzijn en empathie.

Ze werden gevonden in de anterior insular cortex, een klein hersendeel dat dat een cruciale rol speelt bij het menselijk welzijn. Daar zit namelijk een unieke zenuw, de Von Economo zenuw (VEN). Beschadiging van dit deel van de hersenen leidt tot apathie en onvermogen om te vertellen wat er in anderen omgaat. Dat lijkt samen te hangen met autisme en andere ernstige neuro psychiatrische aandoeningen.

De ontdekking van de onderzoekers betekent dat – anders dan voorheen werd aangenomen – deze zenuwen niet uniek zijn voor de mens en dit kan ons helpen om beter te begrijpen hoe aandoeningen als autisme of zelfs ernstige verslavingsziekten zoals roken of alcoholisme kunnen worden behandeld.

Maar wisten we dit allemaal al niet nadat we het werk van Frans de Waal hadden gelezen?

Hij beschrijft hoe mensen, apen, olifanten, dolfijnen zichzelf in een spiegel herkennen en daarmee ook beseffen wie de ‘ander’ is en dat we daardoor in groepen kunnen leven. Dankzij de empathie. We hebben daarvoor spiegelgedrag die ons het gedrag van de andere helpen te kopiëren zodat we in de groep passen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)