Laatste update 17:02
4.839
95

Columnist

Meredith (1988) is columniste bij HP/De Tijd. In het verleden organiseerde ze de Museumnacht van Amsterdam en was ze redacteur bij Joop. Eerder schreef ze ook voor hard//hoofd en Vileine.

Waarom woede over de wildplasboete

Dat er nog veel onwetendheid is over de vrouwen en hun jeweetwelwat daarbeneden, bleek ook uit de opmerkelijke uitspraak van de rechter

cc-foto: FaceMePLS, een urinoir in Amsterdam

Wildplassen. Er was een vrouw die het deed, er een boete voor kreeg en er voor naar de rechter ging omdat ze hem niet wilde betalen. Ze kreeg geen gelijk. Van alle dingen waar je als vrouw boos over kunt worden is dit wel een heel opmerkelijk onderwerp. Hebben die feministen niets beters te doen? Als je inderdaad op straat hebt staan pissen, dan is het toch logisch dat je ervoor wordt bekeurd?

Ja en nee. Wildplassen is inderdaad vies en niet de bedoeling. Maar zoals in veel media uitgebreid is uitgemeten, is er voor vrouwen na sluitingstijd van cafés niet heel veel keuze als de nood hoog is. Er zijn in Amsterdam, net als in de rest van Nederland, amper openbare toiletten voor vrouwen. Het is misschien prettig om aan vrouwen te blijven denken als mythische, mysterieuze wezens die naar viooltjes ruiken, maar vrouwen zijn mensen. Mensen zijn dieren. En dieren moeten soms pissen. Als je niet wilt dat ze dat op straat doen, moet je daar iets op verzinnen.

Dat er nog veel onwetendheid is over de vrouwen en hun jeweetwelwat daarbeneden, bleek ook uit de opmerkelijke uitspraak van de rechter. Die besloot namelijk dat, als de nood echt zo hoog was, vrouwen maar naar een urinoir voor mannen moeten gaan.

Voor wie de idiotie van deze opmerking niet helemaal duidelijk is, heeft Noor Spanjer van Vice de proef op de som genomen. Hoe moet een vrouw praktisch gezien dan gebruik maken van een urinoir? Hurkend met billen in het volle zicht? Als een hondje? Aan de rand hangend, met de benen gespreid? Ondersteboven? Wellicht had de rechter zich voorgesteld dat vrouwen zich als catwoman in een split tegen beide muren af zouden zetten?

De rechter vond het overduidelijk onzin dat Geerte Piening de rechtszaak had aangespannen en daarbij sprak over discriminatie. In alle jaren dat hij voorzat had hij immers nog maar één andere vrouwelijke wildplasser voor zich gehad. Want wanneer je zelf geen last hebt van een probleem en vrouwen er niet massaal tegenin gaan, dan bestaat het probleem niet. Het feit dat er minder openbare toiletten voor vrouwen zijn, lag eraan dat mannen zich nou eenmaal vaker schuldig maken aan wildplassen.

Een daar zit het hem in. Dat is waarom vrouwen dit niet meer nemen. Dus mannen pissen wijdbeens de openbare ruimte onder en worden daarvoor beloond? Feministen vragen al sinds de jaren ’70 om openbare toiletten voor vrouwen en worden betuttelend weggezet met een boete?

De uitspraak is tekenend voor een maatschappij die nog stééds geen rekening houdt met vrouwenlichamen in de publieke sfeer. Een vrouwenlichaam en al diens functies worden nog steeds gezien als een afwijking van de norm. De realiteit van die lichamen wordt alleen beschaamd en fluisterend onderling besproken. De praktijk van die lichamen, met hormonen die cyclisch zijn en baarmoeders die bloeden en borsten die baby’s voeden en eicellen die bevrucht kunnen raken, wordt weggestopt in achterkamertjes en betaald uit eigen risico. Dit wordt om twee uur ’s nachts op het Leidseplein ineens heel hard duidelijk, want als je dan moet plassen en geen piemel hebt, dan heb je pech.

Vrouwen wordt systematisch en van jongs af aan verteld dat ze netjes moeten blijven, lief moeten lachen, en braaf op hun beurt moeten wachten. Want meisjes die vragen, worden overgeslagen. Boven alles moeten vrouwen vooral niet zeuren. Deze uitspraak van de rechter maakt het failliet van al die opvoeding duidelijk. Het is tijd dat vrouwen eens de zeikwijven worden waar ze toch al voor uitgescholden worden. Want als we niet blijven zeuren, schreeuwen en dingen hardop vragen dan worden we zeker overgeslagen,

Geef een reactie

Laatste reacties (95)